Печалбата на Novartis отбеляза по-лек спад от очакваното
19.07.2017 | 10:00
От: Econ.bg
Печалбата на Novartis отбеляза по-лек спад от очакваното

Фармацевтичната компания Novartis отбеляза по-лек спад на печалбата за второто тримесечие от прогнозирания от анализаторите на фона на ранните сигнали за съживяване на отдела за грижа за очите Alcon. Освен това новите лекарства са помогнали на компанията да компенсира спадащите продажби на водещото ѝ лекарство, съобщава Bloomberg.

Приходите на Alcon през 2017 г. вероятно ще нараснат с между 1% и 3%, заяви базираната в Базел, Швейцария, компания във вторник. Това сигнализира промяна спрямо април, когато компанията заяви, че продажбите от подразделението може да останат без промяна през следващата година.

Печалбата за тримесечието на производителя на лекарства е спаднала до 1,22 долара на акция, което е над оценките на анализаторите за 1,18 долара на акция.

Главният изпълнителен директор Джо Хименез потвърди увереността си, че швейцарският производител на лекарства ще се върне към растеж следващата година. Novartis се насочва към по-нови лекарства като лечение на сърдечни проблеми Entresto, на псориазис Cosentyx и на рак на гърдата Kisqali, за да успее да преодолее спада на продажбите на водещото си лекарство Gleevec, който губи силата си заради по-евтини генерични лекарства.

Приходите през последното тримесечие са спаднали с 2% до 12,2 млрд. долара, което съвпада с прогнозите на анализаторите. Подразделението за генерични лекарства Sandoz отбелязва 5-процентово понижение на продажбите, като цените в САЩ продължават да се сриват, а продажбите на Alcon са се разширили с 1%.

Подобряващите се резултати на отдела за грижа за очите ще остави фармацевтичната компания с повече възможности за в бъдеще, каза Хименез в разговор с журналисти. По-рано тази година Novartis заяви, че преразглежда възможностите си, включително преструктуриране или първично публично предлагане на подразделението, и ще представи актуална информация до края на годината./investor.bg/

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти