Планът на Драги за изкупуване на облигации буди страхове

24.10.2012 | 10:20
по статията работи: Петя Бързилска
В Германия съществуват опасения, че мерките ще предизвикат инфлация
Планът на Драги за изкупуване на облигации буди страхове

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги е изправен пред двучасов тежък разговор в обща сесия на три комисии от германския парламент. Днес в Берлин Драги ще се опита да привлече на своя страна най-голямата икономика в Европа към плана си за изкупуване на държавни облигации на закъсалите европейски страни, пише "Блумбърг".

Според Драги т. нар. схема за "окончателни парични сделки" (Outright Monetary Transactions - OMT) е необходима стъпка за ценова стабилност в Европа и понижаване доходността на държавните ценни книжа на страни като Испания и Италия. Същевременно според някои политици в Германия това нарушава същността и независимостта на ЕЦБ. Освен това съществуват опасения, че мерките могат да доведат до инфлация, пише "Ройтерс".

"Това, което в момента прави ЕЦБ, няма нищо общо с нейния мандат", смята Клаус-Петър Кристиан от германския Християндемократически съюз (CDU), който ще присъства на днешната среща с Марио Драги.

"Искам да чуя как Драги ще съгласува неограниченото изкупуване на облигации с целите на банката (ЕЦБ) за ценова стабилност", каза в тази връзка Уилш - отявлен критик на европейските спасителни пакети.

По думите на говорителя на германската партия Свободни демократи Драги има мисия да смекчи тревогите, че OMT няма да доведат до надигаща се инфлация или да натоварят германските данъкоплатци със задължения, които не могат да плащат.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 17.04   1355 г. – Във Венеция за заговор против местната аристокрация е екзекутиран Марино Фалиеро. 1397 г. – За първи път Джефри Чосър разказва своите Кентърбърийски...