Планът на Макрон за борба с бедността се проваля в изкореняването на причините
03.11.2018 | 10:30
econ.bg
Планът на Макрон за борба с бедността се проваля в изкореняването на причините
Нивото на безработицата е спаднало от 10.2% през 2015 г до 8.7% през 2018 г, докато индексът на бедността си остава същият – около 4% за този период

Ново изследване на бедността, проведено от Обсерваторията по неравенствата във Франция, твърди, че над 5 милиарда души по света живеят с по-малко от 855 евро на месец (987 щатски долара). Изследователите смятат, че планът на френския президент Еманюел Макрон за борба с бедността не е насочен към изкореняване на причините за явлението. Това, което буди притеснения, е, че намаляването на безработицата не е довело до редуциране на бедността.

Нивото на безработицата е спаднало от 10.2% през 2015 г до 8.7% през 2018 г, докато индексът на бедността си остава същият – около 4% за този период.

„Данните показват, че този план не взема под внимание корените на бедността и всички произтичащи от това трудности – безработицата, липса на сигурност на работното място, ниски доходи, затруднения за жените на непълно работно време, без да имат избор. Освен това финансирането е недостатъчно. Средствата, предвидени в бюджета, покриват сравнително малка част от населението“, посочва Луи Морин – директор на Обсерваторията по неравенствата.

Макрон обяви през септември мащабен план за борба с бедността на стойност 8 милиарда евро, който цели по-голяма заетост и помощ за младите хора. Почти 9 милиона души във Франция или 14% от населението живеят в бедност, по данни на националната статистика, като тези хора разполагат с 60% от средния доход за страната. Една трета от това число са деца. Специалистите смятат, че планът на Макрон не отчита новите условия, при които се поражда бедността – семействата с един родител и работниците на непълно работно време или с временна заетост.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти