Плевнелиев: Сериозни проверки по плажовете се правят от миналата година
09.08.2011 | 16:11
Плевнелиев: Сериозни проверки по плажовете се правят от миналата година
Водното спасяване е сред най-честите нарушения, показват проверките на МРРБ

Повторни проверки по всички плажове на Черноморието започват екипи на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Ресорният министър Росен Плевнелиев се включи днес в работата на проверяващите.

"Най-честите нарушения са свързани с водно-спасителната дейност", заяви в Созопол министърът, след като екипът му извърши проверка в местността "Харманите".

Проверката се прави чрез GPS система, която отчита с точност до сантиметри дали дадено заведение е заело повече от определената му площ и дали по плажната ивица свободната от платени чадъри зона е по-малка от определената в закона - 50%. От МРРБ започнаха проверка на концесионерите на плажовете с GPS през миналата седмица.

В присъствието на журналисти бе направено замерване със сателитната система на едно от заведенията на плажа в Созопол. Беше съставен и констативен протокол, тъй като обектът е разширен незаконно 3 пъти над определената му площ.

Плевнелиев обясни, че няма да се стигне до разрушаване на барове и капани по плажовете в средата на август. В началото на следващия сезон догодина същите, нарушители ще бъдат проверени отново. При откриване на нередности ще се прекратяват концесионните договори и наемните отношения, предаде БТА.

Росен Плевнелиев смята, че сериозни проверки по плажовете се извършват едва от миналата година. Той смята, че сега нарушенията са значително по-малко. Проверките през този сезон се правят самостоятелно от министерството. Засега GPS системата се прилага за плажове, които са отдадени за години на концесия. Техните данни са отбелязани и замерванията стават лесно.

Догодина същият подход ще бъде приложен и към плажовете, отдадени под наем. Пясъчните ивици, отдадени на концесия от министерството са 60, а под наем - 20. Отделно за други 70 плажа областните управители и кметовете по места са сключили договори за наем. Неохраняеми остават 63 пясъчни ивици по Черноморието ни.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти