Пловдив - врата за китайските инвестиции у нас
28.05.2013 | 14:10
Пловдив - врата за китайските инвестиции у нас
Примамваме китайските туристи със СПА в Хисаря и Велинград

Представители на повече от 100 китайски и около 200 български компании ще участват в българо-китайски форум, който се открива днес в Пловдив, съобщиха от общината.

Целта на срещата е да се насърчат бизнес отношенията между двете страни. Организатори на мероприятието са Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Министерството на външните работи, община Пловдив, Българският център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай и генералното ни консулство в Шанхай.

Събитието е естествено продължение на форума "Инвестирай в България", който се проведе през ноември 2012 година в Шанхай, каза кметът на Пловдив Иван Тотев.

По думите му Пловдив е най-активната българска община в отношенията ни с Китай, единствената, която е участвала с презентация на форума. Според кмета средата в България е благоприятна за всякакъв вид инвестиции.

Пловдив се позиционира като врата в българо-китайските отношения, тъй като подобен икономически форум не се е провеждал досега, отбеляза Тотев. Освен представители на индустриални, селскостопански и туроператорски фирми ще присъстват и представители на правителствени организации и крупни държавни предприятия, посочи представителят на генералното ни консулство в Шанхай Кръстьо Белев. По думите му има фирми с конкретни интереси.

Въпреки че България не е позната на младото поколение, китайските туроператори вече съставят туристически маршрути у нас, каза Белев. Според него китайският турист е заможен, не обича да плажува, но пък харесва СПА курортите.

В тази връзка градове като Хисаря и Велинград може да се превърнат в желана за тях дестинация, допълни Белев. По думите му китайските фирми биха проявили интерес към сътрудничество и в областта на автобусните и въздушните превози.

През тази година се навършват 35 години от началото на политиката на "отворени врати" на Китай, в резултат на която страната се превърна в "работилницата" на света, като правителството насърчава държавните и частни фирми да инвестират в чужбина, коментира Белев.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти