Повечето млади китайци все още не са започнали да спестяват за пенсионирането
16.08.2018 | 11:55
econ.bg
Повечето млади китайци все още не са започнали да спестяват за пенсионирането
Резултатите от проучването се базират на анкета, в която се включили 28 440 потребители на платформата „Ant Fortune", като 95% от тях са от първостепенни до четеристепенни китайски градове, а 75% са младежи на възраст между 18 и 35 години

В Китай хората се нуждаят от поне 1,82 милиона юана (около 263 000 долара) спестявания за годините след като излязат в пенсия, сочат резултатите от скорошно проучване. Въпреки това повече от половината млади китайци все още не са започнали да спестяват.

Много от тях са избрали да разчитат на социалната пенсия, но знаят много малко за правителствената пенсионна система, се казва в доклада на „Ant Financial" и „Fidelity International" за пенсионните перспективи в Китай.

Резултатите от проучването се базират на анкета, в която се включили 28 440 потребители на платформата „Ant Fortune", като 95% от тях са от първостепенни до четеристепенни китайски градове, а 75% са младежи на възраст между 18 и 35 години.

Проучването установило, че посочената от анкетираните средна пенсионна възраст е 58 години, а 54% от тях казват, че все още не са започнали да спестяват за годините след пенсионирането.

Без да включват инвестициите, анкетираните са на мнение, че се нуждаят най-малко от 1,82 милиона юана спестявания за спокоен живот след пенсионирането. Посочената от хората на възраст под 35 години сума е 1,63 милиона юана.

Сред младежите, които не са започнали да спестяват, 40% имат планове да направят това на 40 години. Те се надяват да се пенсионират на 57 години, което означава, че ще разполагат със 17 години за събирането на набелязаната сума.

Близо 2/3 от младите китайци все още се надяват, че могат да разчитат на социалната пенсия и спестяванията след пенсионирането, докато по-малко от 1/3 инвестират в годишни ренти, застрахователни продукти, доходи от наем, акции или недвижимо имущество.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти