Повече висене в социалните мрежи - по-голям риск от депресия
30.09.2017 | 10:45
econ.bg
Повече висене в социалните мрежи - по-голям риск от депресия
Психолозите са проучили влиянието на 11-те най-популярни социални мрежи: Facebook, YouTube, Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pinterest, Vine и LinkedIn

Хората, които прекаляват с използването на социални мрежи, са изложени на по-голям риск от депресия и тревожност. Това сочи проучване, цитирано от Psy Blog.

Психолозите са проучили влиянието на 11-те най-популярни социални мрежи: Facebook, YouTube, Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pinterest, Vine и LinkedIn.

Тези от участниците в изследването, които са използвали между 7 и 11 от тях, са имали риск от развиване на депресия, който е бил 3.1 пъти по-голям от този при останалите. В допълнение, същите са имали 3.3 пъти по-висок риск от развиване на симптоми за силна тревожност.

Проф. Брайън Примак, който е водил изследването, обяснява:

“Корелацията е достатъчно силна, за да накара специалистите по клинична психология да започнат да обръщат внимание на своите пациенти за използването на различните социални мрежи и да ги информират, че прекомерната употреба може би е причина за техните депресивни и тревожни разстройства.”

“Въпреки че все още не можем да потвърдим със сигурност дали страдащите от депресия и тревожни разстройства търсят социалните мрежи след развиване на симптомите или самите социални мрежи водят до развиване на разстройствата, и в двата случая резултатите са потенциално интересни за психологията”, допълва Примак.

Съществуват няколко възможни начина, по които използването на множество платформи може да доведе до депресия и тревожност. Например, мултитаскингът води до влошаване на психичното здраве и отслабване на мисловните способности.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти