Погват пазара на дървесина
02.04.2014 | 16:59
Погват пазара на дървесина
КЗК се самосезира след сигнал на вицепремиера Даниела Бобева

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще провери функционирането на пазара за дървесина в страната, съобщиха от институцията. От комисията са се самосезирали след сигнал на вицепремиера Даниела Бобева. Мотивите й са, че в правната уредба по отношение на осигуряването на дървесина като суровина за производство на сулфатна избелена целулоза има несъвършенства. Според нея съществува непазарен подход при формирането на цените на дървесината.

Вицепремиерът се позовава на факта, че в момента предлагането на дървесина надвишава търсенето, а цената е по-висока от тази през 2012 и 2013 г.

Според нея цените се формират на базата на средно достигнати цени в предходни тръжни сесии. Освен това не се сключват и дългосрочни договори за покупка на дървесина, продължава и практиката за всички категории дървесина да се продава на кубичен метър, а не на тон технологична дървесина, информира 3e-news.

 

От КЗК отчитат, че има основания за проверка на правната уредба в областта, на базата на която да прецени дали възникват ограничения за конкуренцията. Ще бъдат проверени и сигналите за непазарни механизми при определяне на цената на дървесината. 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти