Подписваме договор с енергийни гиганти за търсене на нефт и газ в Черно море
29.08.2012 | 08:47
Подписваме договор с енергийни гиганти за търсене на нефт и газ в Черно море
Сондажите ще се извършват от консорциум, съставен от френската Total, австрийската ОМV и испанската Repsol

Днес ще се състои подписване на договора между Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) и фирма "Тотал Е&П България" Б.В за търсене и проучване за нефт и газ в „Блок 1-21 Хан Аспарух” в Черно море.

Документът ще бъде подписан от ресорния министър Делян Добрев и Патрик Плуен, представител на фирмата.

Решението за откриване на процедурата за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и газ беше взето от правителството през октомври 2011 г.

През юли тази година кабинетът одобри издаването на разрешение на френската фирма, спечелила конкурса. Всичките търсещо-проучвателни работи в площ „Блок 1-21 Хан Аспарух” са за сметка и риск на „Тотал Е&П България“ Б.В.

Тя ще работи в консорциум с австрийската ОМV и испанската Repsol.

На събитието ще присъстват премиерът Бойко Борисов и представители на посолствата на Австрия, Франция и Испания в България.

Миналата сряда (22 август) Министерският съвет даде още едно разрешение за проучвания в Черно море - на дружеството „Блек Сий Енерджи” ЕООД за площта "Блок 1-19 Свети Атанас". Блокът е с размер 1 318 кв. км и се намира на юг от блока, в който "Мелроуз Рисорсиз” добива газ в момента и задоволява между 10 и 15% от потреблението на газ в страната. Срокът на разрешението е пет години. Предложената от дружеството минимална работна програма е за над 14 млн. евро.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти