Поевтиняването на горивата в края на ноември върна дефлацията
12.12.2018 | 15:15
econ.bg
Поевтиняването на горивата в края на ноември върна дефлацията
Най-съществено е поевтинял през месеца транспортът - с 3%. За това допринасят цените на горивата, които според НСИ, значително са спаднали. Масовият бензин е поевтинял със 7.4%, дизелът - с 2.5%

През ноември цените в България са спаднали с 0.1% спрямо октомври, но на годишна база поскъпването продължава и то е с 3.1%, отчита Националният статистически институт. Най-много поевтиняват горивата.

Най-съществено е поевтинял през месеца транспортът - с 3%. За това допринасят цените на горивата, които според НСИ, значително са спаднали. Масовият бензин е поевтинял със 7.4%, дизелът - с 2.5%, международните полети - с 8.5%. В същото време метанът и пропан-бутанът са поскъпнали съответно с 1.7% и 0.6%.

През ноември имаше неколкократно протести срещу високите цени на горивата и поскъпването на живота, но в последната седмица на месеца спрямо началото му цената на масовия бензин спадна с около 30 ст. за литър и това е отчетено от статистиката. През декември литър А95 вече се продава за 1.99 лв. на повечето бензиностанции.

Храните и безалкохолните напитки са поевтинели през ноември с 0.2%. Най-видимо е това при цитрусовите плодове - с 10.2%, зелето - с 11.6%, ябълките - с 6.6%.

Жилищното обзавеждане и домакинските уреди също намаляват цените си през ноември. Мебелите са поевтинели с 1%, съдомиялните и пералните - с 0.5%, климатиците - с 2.5%.

В ресторантите и хотелите и в сектора на съобщенията цените са се повишили през месеца съответно с 0.5% и 0.8%.

Очаквано заради повишението на цената на природния газ и парното от началото на октомври през ноември се отчита с 14.7% поскъпване при отоплението.

През месеца при храните по-видимо поскъпване се наблюдава при хляба(2.5%), брашното(1.1%), минералната вода(1.4%), краставиците(26%), лука(9.9%) и чесъна(4.6%).

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти