Полицаите излизат на пореден протест
22.10.2017 | 09:00
Полицаите излизат на пореден протест
По обяд около 12.30 протестиращите служители ще се съберат в градинката пред сградата на вътрешното министерство

Днес ще се проведе поредният национален протест на най-големият полицейски синдикат - Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР). Надсловът е "За достойно заплащане".

По обяд около 12.30 протестиращите служители ще се съберат в градинката пред сградата на вътрешното министерство, от където ще тръгне шествие. Първата му спирка е Министерството на финансите, а крайната - площад "Народно събрание". Там в 13.00 часа ще започне и протестният митинг на синдикатите.

"Колегите на протестиращите служители, които ще са на работа на 21-ви и на 22-ри октомври 2017 г., ще покажат своята подкрепа и солидарност, слагайки значки на униформите си", информира синдикалната организация.

Днешният протест е част от серията протести, започнали на 5 юли 2017 г., а основните искания на СФСМВР са за увеличение на основните заплати на работещите във ведомството, с минимум 15 %, обвързване на основното възнаграждение със социалноизмерим показател и изготвянето на нов закон с тяхно участие.

В сряда вътрешният министър Валентин Радев коментира предстоящия протест. В отговор на въпрос дали ще се срещне със синдикатите той заяви, че не е негова работа да ходи на протести. И отново призова протестиращите да поставят проблемите си в Съвета за социално партньорство към министерството и поиска аргументи за исканията им. Тогава той заяви, че иска МВР да се изчисти от всички "гнили ябълки". Повод за коментара му стана задържането на двама полицаи от звеното за дрога заради наркоразпространение и подкуп.

До момента Валентин Радев е заявявал многократно, че през тази година не може да има увеличение на заплатите в системата, защото трябва разместване в държавния бюджет и няма откъде да се вземат средства. Той изразява надежда обаче до по-високи възнаграждения да се стигне в началото на 2018 г.

В началото на октомври финансовият министър Владислав Горанов заяви, че общо 700 млн. лв. повече са заложени в проектобюджета за 2018 г. за увеличение на заплатите. От думите му се разбра, че с вътрешния министър и с вицепремиера Красимир Каракачанов се обсъжда увеличението в системата на сигурността да е диференцирано, така че работещите на терен полицаи да получат по-голямо увеличение. Специално в системата на МВР се предвижда заделянето на 55 млн. лв. повече спрямо тази година за заплати.

Полицаите отбелязоха професионалния си празник 5 юли с протест пред Народното събрание, а паралелно с тази проява в близост до "Александър Невски" се проведе и официалният парад. От едното място се чуваше: "Дайте ни повече пари", а от другото: "Дайте ми повече аргументи за това". 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти