Половината българи смятат, че лечението в болниците е скъпо
06.06.2018 | 11:55
econ.bg
Половината българи смятат, че лечението в болниците е скъпо
Общо около две трети от българите, които са били в болница през последните пет години, са "много доволни" или "по-скоро доволни" от грижата, която са получили, сочи още проучването на "Галъп"

Над половината от лежалите в болница българи оценяват разходите по лечението си като по-скоро високи или много високи. За над 40% от хората, платили за нещо при престоя си в болница, сумата не е била справедлива спрямо предложената им грижа. Това сочат данни от социологически сондаж на "Галъп интернешънъл" за нагласата на пациентите, претърпели лечение в болница през изминалите пет години.

Сондажът е на основата на преки интервюта сред 772 души. Той няма претенцията за максимална представителност, а е добавка към данните за по-големия проект на агенцията и сайта clinica.bg индекс на болниците.

Целта на индекса е да даде повече прозрачност за дейността на лечебните заведения при някои социално значими болести, като за начало са проучени онкологията, кардиологията и неврологията. Идеята е пациентите да имат по-добре информиран избор, както и да се посочи и на институциите доколко лечението е достъпно, комплексно и качествено в отделните болници.

Общо около две трети от българите, които са били в болница през последните пет години, са "много доволни" или "по-скоро доволни" от грижата, която са получили, сочи още проучването на "Галъп". "В този отговор се оглежда и общото задоволство, че е постигнато лечение - само в петнайсетина процента от случаите се е наложило по-късно да се влиза в болница за същото", отбелязват от агенцията. Една трета обаче не са останали удовлетворени от грижите, които са получили в болниците, предава в. "Сега" в днешния си брой.

Чувствителен дял от лежалите в болница в последните години - двама от всеки петима - споделят, че са се наложили плащания, които смятат за извънредни, допълнителни и необосновани. Под 20 на сто обаче са заявили, че не са имали разходи при престоя си в болница, а за около 25 на сто разходите са били по-скоро ниски. За останалите те са били високи. За половината от анкетираните това е било справедливо спрямо грижите, които са получили, а за останалите - не.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти