Половината от дървата за огрев, предлагани от горските стопанства, са изкупени
05.09.2017 | 12:55
econ.bg
Половината от дървата за огрев, предлагани от горските стопанства, са изкупени
По данни на ведомството, базирани именно на тези директни продажби на дърва, България харчи годишно около 1 000 000 – 1 150 000 пространствени куб. м. дървесина за огрев

Вече са реализирани близо половината от количествата дърва за огрев, определени за предлагане на директни продажби от държавните горски и ловни стопанства. 

Това обяви пред БНР експертът от МЗХГ Елена Величкова. 

По данни на ведомството, базирани именно на тези директни продажби на дърва, България харчи годишно около 1 000 000 – 1 150 000 пространствени куб. м. дървесина за огрев. И тази година са предвидени подобни количества. Вече са закупени над 500 000 пространствени кубика. 

Най-евтиният, но и най-трудният начин за снабдяване с дърва е хората сами да организират добива на дървесина. Това обаче не означава просто да вземат брадрвите, обясни Величкова 

Служителите на горските и ловни стопанства и кметовете на общините и населени места подготвят списъците на правоимащите лица. Те се съгласуват, разпределят се определените количества… В райони, където дървата са ограничени като ресурс, тези количества се разпределят по равно и могат да бъдат между 2-3 кубика до 7-8 пространствени кубика за едно домакинство и всеки сече там, където му е определена територията и количествата, които са му разрешени. 

Другият и по-предпочитан вариант за гражданите на по-големите населени места е закупуването на добити дърва за горене. Директните продажби на държавните горски и ловни стопанства са на временен горски склад в гората и цените тази година нямат съществена разлика спрямо миналогодишните, - широколистните дърва са между 30-40 лева без ДДС за пространствен кубик, а иглолистните - около 20 до 27-28 лева. Това са цени на отсечена дървесина, за която хората трябва да си осигурят транспорт, товарене.

Тук вече има контакт и с предприемачески фирми, което допълнително оскъпява доставката. Най-скъпият, но най-удобен варинат за хората е когато на частни фирми си поръчат и да им ги докарат готови и нацепени вкъщи. 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти