Половината работещи българи не използват чужд език, отчита Евростат
27.09.2018 | 13:30
econ.bg
Половината работещи българи не използват чужд език, отчита Евростат
Най-висок е делът на българите, които не ползват нито един чужд език, сред хората с основно или по-ниско образование - 83%

Повече от половината работещи българи – 50.5%, не използват нито един чужд език. Това показват данни от анализ на Евростат за използването на чужди езици сред хората в трудоспособна възраст в ЕС между 25 и 64 г. Българите в тази възрастова група, които ползват поне един чужд език, са около 33%, с два езика боравят около 14%, а с три езика - около 3%, сочат данните на европейската статистика.

Най-висок е делът на българите, които не ползват нито един чужд език, сред хората с основно или по-ниско образование - 83%. Около 60% от хората със средно образование не използват нито един чужд език. Тази езикова бариера е валидна и за безработните българи - 70% от тях не са учили и не ползват чужд език. Подобна е и ситуацията в българските села - 72% от трудоспособните българи там също не ползват нито един чужд език.

Най-висок е делът на българите с поне един чужд език сред висшистите - близо 1 млн., както и сред тези на възраст 35-54 години. Повече от милион и половина българи, които живеят в градовете, ползват също поне един чужд език, толкова са и заетите и работещи българи с чуждоезикови познания.

Освен България в ЕС има още три държави, в които основната част от населението в трудоспособна възраст не познава и не ползва чужди езици: Унгария - 42%, Румъния - 36%, и Великобритания - 35%. Най-широко разпространен и най-използван от европейците е английският език - близо 96% от говорещите чужди езици европейци го използват. На втора позиция е френският език - 26% от говорещите чужди езици в ЕС, на трето място - немският - 17%, на четвърта позиция е испанският - 13%.

Най-висок е делът на хората, които знаят поне един чужд език, в Швеция - 97%, в Латвия, Дания и Литва - 96%, в Люксембург - 95%, Финландия и Малта - по 92%. Най-високо ниво на многоезичие е регистрирано в Люксембург, където близо 50% от жителите в трудоспособна възраст говорят поне три чужди езика.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти