Пореден бивш шеф на МВФ застава пред съда
26.09.2016 | 11:55
econ.bg
Пореден бивш шеф на МВФ застава пред съда
Бившият управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Родриго Рато днес ще бъде съден за първи път в Испания

Бившият управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Родриго Рато днес ще бъде съден за първи път в Испания.

Той ще трябва да отговори как си е позволявал да харчи толкова много пари, когато е бил банкер, предаде АФП. Разхищенията са за луксозни чанти, многозвездни хотели и шумни партита по дискотеки.

Едно електронно писмо, в което се споменават "черни карти ВИЗА (VISA)", открито през 2013 година от журналистка сред 8000 хакнати кореспонденции, доведе в крайна сметка до подсъдимата скамейка Рато, бившата звезда на Народната партия, управляваща сега в Испания, съобщава БТА. 

Този процес идва в твърде неподходящ момент за консерваторите, които не са в състояние да сформират правителство след два парламентарни вота. От девет месеца Народната партия на Мариано Рахой не намира нито един съюзник, защото е свързвана силно с корупционни афери. 

В началото на февруари испанският Национален съд обяви, че ще започне дело срещу Рато и още 65 души по обвинения в злоупотреби с корпоративни кредитни карти, издадени от банковата група Банкиа (Bankia). Има основания да се предполага, че е било извършено незаконно управление и присвояване на средства от обвиняемите чрез използване на "непрозрачни" кредитни карти за инцидентни и недекларирани разходи между 2003 и 2012 година, постанови съдът. 

Прокуратурата иска 4,5 години затвор за 66-годишния Рато, който ръководеше Банкиа между 2010 и 2012 година. Той е обект на няколко разследвания и паспортът му е отнет. 

Рато бе вицепремиер на Испания (1996-2004 година), управляващ директор на МВФ (2004-2008 година). 

Той бе задържан през април миналата година по обвинение в заобикаляне на данъчните закони, пране на пари и незаконно присвояване на имущество. Няколко часа по-късно бе освободен, след обиски в дома и офиса му.

Рато е третият шеф на МВФ, който застава пред съда. Преди него пред Темида по различни обвинения застанаха Доменик Строс Кан и Кристин Лагард.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти