Последният самолет на Тодор Живков ще стане воден риф
23.05.2011 | 11:28
Последният самолет на Тодор Живков ще стане воден риф
Очаква се самолетът да се превърне в подводна атракция за водолази от цял свят, тъй като ще е най-големият потопен самолет в света

Бившият правителствен самолет Ту 154, в който се е возил Тодор Живков, днес ще измине последният си път от стоянката си на "Пристанище Варна" до Морска гара, преди утре да бъде потопен в морето. Под водата машината ще се превърне в най-големия изкуствен риф по нашето Черноморие, съобщава БНТ.

Преди да бъде потопен на 3 километра, източно от курорта "Светите Константин и Елена", самолетът ще бъде качен на плаваща латформа, която ще го транспортира до "Морска гара" Варна. На 25-ти май, с помощта на 100-тонният плаващ кран "Антей", машината ще бъде издигната и потопена на 20-метра дълбочина. Операцията е доста сложна, обясниха морски специалисти.

Бъдещият изкуствен риф има респектираща автобиография. Произведен е в далечната 1971 г. специално за правителствения авиоотряд. На борда му се е возил Тодор Живков при визитите му по цял свят, включително до Мексико и Куба. Самолетът тежи 30 тона и има разпереност на крилете 39 метра. Последният му полет е на 16-ти септември 1999-та година от София за Варна. Очаква се самолетът да се превърне в подводна атракция за водолази от цял свят, тъй като ще е най-големият потопен самолет в света.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти