Последно - замразяват възрастта за пенсиониране през 2015 г.
14.12.2014 | 16:15
Последно - замразяват възрастта за пенсиониране през 2015 г.
За това се договориха управляващи и синдикати

Възрастта за пенсиониране няма да се променя през 2015 г. За това се споразумяха представители на КНСБ и КТ "Подкрепа" по време на среща с управляващите. В разговорите при премиера Бойко Борисов се включиха лидерите на двете организации, както и вицепремиерът Ивайло Калфин, финансовият министър Владислав Горанов и председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова, съобщава БНР. 

След подписването на меморандума за разбирателство между двете страни предстои управляващите да преговарят с работодателите по параметрите на пенсионната реформа през 2015 година.

Според договорката през 2015 година няма да се увеличава възрастта за пенсиониране, като до края на март се постигне дългосрочно решение на въпросите, свързани с пенсионната възраст, и всички останали компоненти на пенсионната система в дългосрочен период. По този начин възрастта остава замразена, а стажът ще нараства с 4 месеца и се възприема предложението на КНСБ.

Освен това през идната година ще се въведе минимална възраст за пенсиониране, което означава, че такава трябва да има в Министерство на отбраната, в МВР, в ДАНС, в съдебната система, в Министерството на правосъдието.

В допълнение ще се криминализира осигурителната измама, свързана с укриването на осигурителните вноски от осигурителите и самоосигуряващите се лица, като се предприемат и други мерки за повишаване събираемостта на публичните вземания.

Право на свободен избор по отношение на пенсионирането си ще получат родените след 31 декември 1959 година. Те ще могат да решат дали да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или изцяло за пожизнена пенсия в Държавното обществено осигуряване. Това ще се отнася и за лицата, които се осигуряват при първа и втора категория труд в т.нар. "професионални фондове". Те ще могат да избират къде да отиват техните осигуровки.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти