Потребителските разходи в САЩ продължават да нарастват устойчиво
29.10.2018 | 17:15
econ.bg
Потребителските разходи в САЩ продължават да нарастват устойчиво
Според доклад на Департамента по търговия личните доходи, отразяващи печалбите на американците преди облагането с данъци от заплати, инвестиции и други източници, се увеличиха през септември с едва 0,2% спрямо август

През септември разходите на американците нараснаха стабилно за седми пореден месец, което е ясен знак, че потреблението продължава да бъде важен двигател за икономическия растеж на САЩ и в края на третото тримесечие. Личните доходи обаче се повишиха с най-слабо темпо от повече от година насам, предполагайки по-умерени потребителски разходи в бъдеще.

Според доклад на Департамента по търговия личните доходи, отразяващи печалбите на американците преди облагането с данъци от заплати, инвестиции и други източници, се увеличиха през септември с едва 0,2% спрямо август, когато нараснах с 0,4%, докато осредните прогнози на финансовите пазари бяха за тяхно повишение с 0,3 на сто. Това е най-слабият растеж на доходите на американците от юни 2017-а година насам.

Потребителските разходи, които формират повече от две трети от икономическата активност в САЩ, нараснаха очаквано с 0,4% след повишение през август с 0,5% (възходяща ревизия от повишение с 0,3%), нараствайки стабилно за седми пореден месец.

Днешните данни вече бяха включени в представената в петък експресна оценка за растежа на американската икономика през третото тримесечие. Брутният вътрешен продукт на САЩ се повиши през периода юли - септември с 3,5% на годишна база след експанзия с цели 4,2% през второто тримесечие, като потребителските разходи нараснаха през третото тримесечие с 4,0% - най-солидно увеличение от близо четири години насам.

Забавянето на растежа на личните доходи през септември обаче може да потвърди очакванията на анализатори и икономисти, че през следващите месеци може да има отслабване на досегашния здрав растеж на потребителките харчове, тъй като ще започне да избледнява позитивния ефект върху доходите от гласуваните в края на 2017-а година данъчни съкращения.

Департаментът по труда представи и данни, според които ценовият индекс на личните потребителски разходи (PCE индекс) се повиши през септември с 0,1% на месечна база, като растежът на годишна база се забави до 2,0% от 2,2% през август.

Основният ценови индекс (основният PCE индекс, изключвайки волатилните цени на храни и енергия), който се следи внимателно от Фед като мерило за инфлацията, нарасна на месечна база с 0,2%, но темпото на растеж на годишна база остана за пети пореден месец на ниво от 2 на сто.

Трябва да се има предвид, че целевото ниво на Фед е за годишна инфлация от 2 на сто, като данните за септември (за основния PCE индекс) не предполагат, че ще се наложи политика на по-агресивно от планираното повишаване на федералната фондова лихва.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти