Почина майката на Zara
16.08.2013 | 10:10
Почина майката на Zara
Най-богатата жена в Испания Росалия Мера е съосновател на Inditex

Испанската милиардерка Росалия Мера почина на 69-годишна възраст. Тя е съосновател на модната марка Zara и помогна на корпорацията Inditex да стане една от най-успешните вериги в търговията с дрехи, пише агенция „Блумбърг“.

Новината за кончината на Мера беше публикувана на сайта на холдинговата компания Inditex – компанията-майка на Zara и още редица други марки. На 14 август Росалия Мера е получила мозъчен кръвоизлив, докато е била на почивка на остров Менорка със своята дъщеря Сандра, предаде френският в. „Ел Пе“.

Мера основава Inditex със своя тогавашен съпруг Амансио Ортега, който започва кариерата си в сферата на облеклото през 1963 г. Двойката отворя първия си магазин Zara през 70-те години на 20 век. 

Компанията първоначално е продавала само дамски хавлии за баня. В последствие фирмата значително разширява дейността си, притежавайки осем различни марки, сред които Massimo Dutti и Bershka, и има повече от 6 хил. магазина на 86 пазара. През 2012 г. продажбите на конгломерата достигат 15,9 млрд. евро.

Нетното богатство на Meрa се оценява на 5,5 млрд. долара, което я прави най-богата жена в Испания. Това показва индексът на милиардерите на Bloomberg. Същевременно 77-годишният Ортега, който притежава 59,3% от акциите на Inditex и е четвъртият най-богат човек на планетата, има нетни авоари на стойност 56,9 млрд. долара. 

След борсовия дебют на Inditex през 2001 г. Мера и дъщеря ѝ Сандра стават следващите най-големи инвеститори чрез семейната им компания Rosp Corunna. Тя притежава почти 7% от Inditex, по данни на испанския регулатор на търговията с ценни книжа. Други инвестиции на Мера включват 5%-ен дял в испанската биотехнологична компания Zeltia, както и инвестиции във филмови и телевизионни продукции и недвижимо имущество.

Росалия Мера е родена през 1944 г. Тя напуска училище на 11 години, за да работи като асистент продавач в магазин за дрехи. Мера се омъжва за Ортега през 1966 г. През 1975 г. двойката отваря първия си магазин Zara в Ла Коруня, а Inditex е създадена като холдингова компания 10 години по-късно. През 1988 г. е отворен първият магазин на веригата в Португалия.

Мера и Ортега се разделят през 1986 г. и Мера се фокусира върху семейния живот и благотворителна дейност. През същата година тя става съосновател на фондацията Paideia Galiza Foundation.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти