По морето очакват спадът на руските туристи да достигне 60%
06.04.2015 | 10:50
econ.bg
По морето очакват спадът на руските туристи да достигне 60%
В Албена планират 10 на сто по-малко нощувки това лято

По морето очакват спадът на руските туристи този летен сезон да достигне 60%. Това коментира търговският директор на курорта „Албена“ Маргарита Тодорова. По нейните думи към момента няма какво да компенсира отлива на летовници от Русия.

Те за "Албена" са 30% от общия брой. Ние планираме около 10% по-малък брой нощувки. Спадът на руския пазар е 60 на сто”, обяснява тя. По думите на Маргарита Тодорова работещите в туристическия бранш у нас са насочили усилията си към пазари като Молдова, Беларус и Украйна. Тя обаче допълва, че там броят на туристите е далеч под този на руския пазар.

Преди време министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че ни очаква много труден летен сезон, изпълнен с предизвикателства. Тогава тя допълни, че някои хора очакват хотелите им да останат празни през лятото. Според министъра понижението на руските посетители ще е около 40%.

По думите й обаче не може да се сравнява туристическия със земеделския бранш, тъй като той е 100% частен. Затова и не може да се очакват държавни компенсации. „Отливът на руски туристи не е само за България, а за всички държави, които те посещават. Трябва да се концентрираме върху качеството“, казва Ангелкова.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти