Правителството дава втори шанс на незавършилите с работа и образование
06.04.2014 | 15:22
Правителството дава втори шанс на незавършилите с работа и образование
ЕС ни дава 100 млн. евро за тази дейност

До края на месец май Министерството на образованието ще предостави в бюрата по труда в страната списъци с младежите, напуснали преждевременно училище. Идеята е да бъдат издирени тези млади хора, които в момента нито учат, нито работят и да бъдат мотивирани да се регистрират в бюрата по труда. Това обясни министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов при посещението си в гр. Варна.

Така, според министъра, отпадналите от училище младежи ще бъдат насочени към придобиване на професия и след това към намиране на работа. Тези, които искат пък могат да продължат образованието си.

По същия начин ще бъдат стимулирани прекъсналите висшето си обучение отново да седнат на студентската скамейка. Министерство на образованието ще предоставя регулярно на трудовите посредници и списъци с наскоро завършилите средно и висше образование. Те също ще бъдат издирвани, за да се види дали са си намерили работа, или имат нужда от помощ.

Правителството се ангажира да предложи на младежите в рамките на 4 месеца добра работа или продължаване на образованието, курсове за квалификация и преквалификация.

Във връзка с това страната ни ще получи през следващите две години 100 млн. евро от Европейския съюз за заетост и обучения на безработни младежи, припомня министър Адемов.

През тази година ще разчитаме на 55 млн. евро. С тези пари приоритетно ще се финансира обучение и заетост на младежите до 24 г. с основно и по-ниско образование, обясни министърът. За тези, които имат висше и средно образование, ще им бъде предложено започване на първа работа или стажуване.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти