Правителството отново прие минималната заплата да е 460 лева
12.07.2017 | 15:45
econ.bg
Правителството отново прие минималната заплата да е 460 лева
Преди приемането на новото постановление днес въпросът отново беше обсъден в Националния съвет за тристранно сътрудничество

Министерският съвет прие днес постановление, с което потвърди определянето от 1 януари 2017 г. на минимална месечна работна заплата за страната в размер на 460 лв. С акта се отменя обжалваното пред Върховния административен съд постановление от 26 януари със същото съдържание.

То беше атакувано пред ВАС от работодателските организации в Националния съвет за тристранно сътрудничество с мотива, че свикването на тристранката за обсъждането на новото ниво на минималната заплата не е станало в предвидените от закона срокове.

Преди приемането на новото постановление днес въпросът отново беше обсъден в Националния съвет за тристранно сътрудничество. До 1 януари минималната работна заплата беше 420 лв.

За повишаването на минималната работна заплата до 460 лв. способстват икономическият растеж, устойчивите темпове на брутния вътрешен продукт през последните години, увеличаването броя на заетите и ръстът на средната работна заплата в страната е аргументът на кабинета. От 1 януари минималната работна часова ставка остава 2.78 лв.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти