Правителството предлага на НС да одобри преговори със САЩ за покупка на Ф-16
09.01.2019 | 15:30
econ.bg
Правителството предлага на НС да одобри преговори със САЩ за покупка на Ф-16
Според препоръките, парламентът трябва да разреши на Министерския съвет да преговаря със САЩ за новите изтребители. Предложено е на парламента да одобри т. нар. „отклонения" от плана за придобиването на нов изтребител

След като обсъди доклада на Министерството на отбраната, който препоръчва преговори за американските самолети, правителството предлага на Народното събрание да одобри воденето на преговори със САЩ за покупка на изтребители "Ф-16".

Според препоръките, парламентът трябва да разреши на Министерския съвет да преговаря със САЩ за новите изтребители. Предложено е на парламента да одобри т. нар. „отклонения" от плана за придобиването на нов изтребител. Военният министър Красимир Каракачанов изтъкна, че това не е против волята на законодателя. Той допълни, че няма как със САЩ да се преговаря за еднократно плащане на целия пакет: Определената сега сума за самолетите е 1,8 млрд. лева. Каракачанов положителни сигнали във вчерашното изявление на Белия дом относно преговорите.

"Какви ще бъдат параметрите на отклонение по отношение на цената не можем да отговорим. Аз многократно съм казвал за предложената цена от САЩ, че ние сме водили разговори тя да бъде коригирана. Вчера видяхте изявлението на Белия дом, в което се казва, че тя ще бъде сведена до финансовите рамки, които българското правителство предлага. Но дали ще се наложи, и ако се наложи колко ще бъде отклонението, тоест с колко милиона лева ще бъде отклонението, това, на този етап, никой не може да отговори преди да са приключили разговорите. Повярвайте ми, че ще бъдете информирани".

Ако условията, които посочат от САЩ, не са изгодни, ще се търсят и разговори с другата фирма, каза министър Каракачанов.

Многократно в дните преди и след Нова година политическото ръководство изтъкваше, че изборът е и стратегически заради дългогодишното ни партньорство със САЩ. Президентът Румен Радев обаче обяви конкурса за опорочен. „Правителството ще изхарчи много повече за по-малко самолети в разрез с обявената процедура“, каза той.

Ако бъде приет докладът, Министерски съвет ще трябва да изготви доклад и да го представи на парламента, а той трябва да даде мандат за проекта на договор

На редовно си заседание днес правителството ще приеме Националната програма за превенция и защита от домашното насилие за тази година. В дневния ред е внесена за одобрение и Национална програма за ваксинопрофилактиката на сезонния грип.

С постановление ще се приеме и правилникът за устройството и дейността на Националния институт по метеорология и хидрология. На заседанието ще бъдат обсъдени и промени в Наредбата за условията и реда за издаване на визи и определяне на визовия режим.

Очаква се да бъде внесено и предложението да се отложи спорният закон за горивата, заради който малките търговци заплашиха с безсрочни протести. 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти