Правителството реши ремонтът на Су-25 да е до 100 млн. лева
28.11.2018 | 15:30
econ.bg
Правителството реши ремонтът на Су-25 да е до 100 млн. лева
Парите за ремонтите ще бъдат осигурени на Министерството на отбраната чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2018 г.

Необходимите средства за ремонтите на самолетите Су-25 в българската армия ще бъдат в размер на до 99 млн. лв. с ДДС. Това реши правителството на редовното си заседание. Кабинетът прие проекта за инвестиционни разходи за възстановяването на летателната годност на Су-25 до придобиването на новия тип боен самолет.

Парите за ремонтите ще бъдат осигурени на Министерството на отбраната чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2018 г.

Преди седмица се разбра, че вицепремиерът Красимир Каракачанов е одобрил сделката с беларуския "558 Авиационен ремонтен завод" в Барановичи за ремонт на бойните самолети Су-25. Това е станало с негова заповед от 16 ноември. Преди това той спря процедурата и я върна за предоговаряне.

В последната заповед на министъра се казва, че стойността на договорите по рамковото споразумение, което ще сключи Министерството на отбраната с беларуския завод, не може да превишава 20 962 967 евро без ДДС. Това е сумата, на която министерството може да сключва договори без санкция от правителството и парламента. В същото време в документа пише, че "сумата от 42 186 693,11 евро без ДДС ще може да бъде достигната само след възникнала необходимост от страна на възложителя и приет с решение на Министерския съвет проект за инвестиционен разход...". Това е таванът, на който правителството може да сключва договори за инвестиционни разходи.

Правителството реши още да отпусне до 97.5 млн. лева за ремонтите на осем самолета МиГ-29. Проектът за осигуряване на летателната годност на бойните машини е част от задълженията на България по опазването на въздушното пространство на НАТО.

Правителството одобри също така допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната за 2018 г. в размер до 45.7 млн. лв. за сключване на договори за осигуряване на летателната годност на самолети МиГ-29 по рамково споразумение с AO "РСК "МиГ".

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти