Правителството търси концесионери на плажове в Несебър, Слънчев бряг, Росенец и Свети Влас
11.10.2017 | 15:30
econ.bg
Правителството търси концесионери на плажове в Несебър, Слънчев бряг, Росенец и Свети Влас
Целта е да се осигури водно спасяване, обезпечаване на прилежащата акватория, здравното и медицинското обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на плажовете

Правителството открива процедури за търсене на концесионери на плажовете "Несебър–юг", "Слънчев бряг-север", "Росенец-север" и "Свети Влас-болницата", съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Концесионерите ще бъдат определени след конкурс, организиран от министъра на туризма и проведен от комисия, назначена от премиера.

Целта е да се осигури водно спасяване, обезпечаване на прилежащата акватория, здравното и медицинското обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на плажовете. Срокът на концесиите ще бъде 15 години.

Минималното годишно концесионно заплащане за плажа в Несебър е 247 497, за този в Слънчев бряг–север 1 375 662 лв. без ДДС, за ивицата в Росенец 8975 лв. и за Св. Влас 54 006 лв. без ДДС. Размерът на заплащането е определен съгласно приета от Министерския съвет методика за определяне минималния размер на концесионното плащане за морски плажове.

Плажът "Росенец-север" се намира непосредствено до т.нар. морски сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. През пролетта беше обявена процедура за избор на концесионер, но и двете фирми, проявили интерес, се отказаха.

През лятото се състоя втора процедура, като концесионната такса от 48 000 лева беше намалена на 11 553 лева. Плажната ивица в района е с дължина само 370 метра и вероятно това е причината да няма интерес.

Критериите за формиране на комплексната оценка са съобразени с решение на правителството от 2016 г. за утвърждаване на минимални критерии при провеждане на конкурс за определяне на концесионер на морски плаж.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти