Правната комисия на НС решава днес за промените в Изборния кодекс
13.02.2019 | 11:55
econ.bg
Правната комисия на НС решава днес за промените в Изборния кодекс
Спор се очаква да има и заради състава на Централната избирателна комисия, чийто мандат изтича през март. От БСП настояват процедурата за избор на нови членове да бъде открита тази седмица и да приключи до 21 февруари

Промените в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ, ще бъдат гласувани окончателно днес в правната комисия в Народното събрание. От решението зависи и каква ще бъде съдбата на предложенията в пленарна зала. Припомняме, че последните корекции бяха внесени между първо и второ четене на изборния закон. Повечето са откровено скандални и нарушаващи основни изборни права, записани в Конституцията. БСП коментира миналата седмица, ще чрез промените ГЕРБ се опитват да си осигурят служебна победа и прокарват още повече възможности за фалшификации на вота.

Спор се очаква да има и заради състава на Централната избирателна комисия, чийто мандат изтича през март. От БСП настояват процедурата за избор на нови членове да бъде открита тази седмица и да приключи до 21 февруари. Такова решение не е включено в дневния ред на комисията, а до снощи нагласите на ГЕРБ бяха да не сменя състава на комисията преди изборите.

Сред предложенията, които трябва да бъдат гласувани, са отпадането на забраната за обявяване на социологически проучвания в изборния ден и видеонаблюдение при отчитане на резултатите.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти