Преглед на икономическите теми в печата, 16 май
16.05.2019 | 10:10
econ.bg
Преглед на икономическите теми в печата, 16 май
Най-важното от интернет до момента

"Въпреки европарите предприемачеството намалява"

Усвояемостта на еврофондовете е ниска, нашите представители в ЕП трябва да искат промяна в механизмите за предоставяне на пари от тях

"Бедността продължава да е проблем номер едно за нашето общество. Около 30% от българските граждани живеят в тежки материални лишения. Но когато говорим за Европа, ние не се съгласяваме да бъдем граждани втора категория на ЕС. Това обаче няма как да се случи, докато българинът продължава да бъде най-бедният в Евросъюза. Ние сме убедени, че голямото предизвикателство пред Европа е постигането на единен стандарт в качеството на живот на всички европейци." Това заяви вчера на кръгла маса за ролята на държавата и европейските институции в политиката по доходите депутатът от "БСП за България" и кандидат за член на ЕП Димитър Данчев. На кръглата маса имаше представители на всички големи работодателски организации - БСК, БТПП, АИКБ и КРИБ, както и на българските производители, туристическия бранш, минната индустрия, учени. 

Най-доброто мерило за ефекта от еврофондовете е да се види колко се е подобрил животът на българските домакинства, каза ръководителят на публичните политики и налози в БСП Пламен Милев. Техните доходи през 2010 г. извън работната заплата са били по-високи, отколкото в момента, и то с близо 10%. Независимо че за този период бяха похарчени милиарди за насърчаване на предприемачеството, коментира Милев. Още по-трагично е с доходите от самостоятелна заетост - като дял при тях няма никаква промяна. За този период предприемачите не са се увеличили, напротив, те са много по-малко, заяви Милев. 

в. "Дума"

"По-малко документи за обезщетения по „Каско"

По-малко документи ще изискват застрахователите от гражданите и фирмите, за да изплатят обезщетение по полиците "Каоко", "Гражданска отговорност", както и по всички останали застраховки като например тези за имущество или земеделска продукция. Всички данни, които са налични в държавните и общински институции, ще трябва да се набавят от самите застрахователи, а не да се изискват от техните клиенти.

"Застрахователят не може да изисква документи и доказателства, налични при административен орган, организация, предоставяща обществени услуги, лице, осъществяващо публични функции и/или орган на съдебна власт, а ги осигурява служебно за нуждите на съответното производство". Това гласят промени в Кодекса за застраховането, които са пуснати за обществено обсъждане от правителството. Те са част от мащабна реформа, чиято цел е намаляване на бюрокрацията.

Един от документите, които някои застрахователи изискват в момента при счупено стъкло или странично огледало откъм тротоара, е бележка от полицията, че вандалската проява е регистрирана. За целта собственикът на колата първо трябва да отиде до полицията и да обясни какво е станало. Бележката от МВР обаче не се взима същия ден, а трябва да се отиде и на следващия. А след това клиентът трябва да я занесе на застрахователя. С промените, ако застраховател държи да получи документ от полицията, ще трябва да ангажира свои хора, които да го изискат. А клиентът само ще трябва да съобщи за инцидента на МВР.

в. "Труд"

"2019-а започна с 3,4% ръст на икономиката"

2019 г. е започнала добре за българската икономика - ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на годишна база е 3,4%. Това е най-високият ръст на икономиката от края на 2016 г. насам и надвишава с 0,1 процентни пункта последната официална прогноза на финансовото министерство.

Спрямо последното тримесечие на предходната година нарастването е 1,1%. Най-голям принос към този ръст има увеличеният износ, докато крайното потребление, което дърпаше нагоре икономиката през последната година, е отстъпило на заден план.

В номинално изражение произведеният БВП през първите три месеца на годината е 23,880 млрд. лв., а брутната добавена стойност - 20,3 млрд. лв. Това обаче са експресни оценки на НСИ, които ще бъдат коригирани два пъти през следващите няколко месеца, преди данните да станат окончателни.

Ръстът на българската икономика е над два пъти по-висок от средноевропейския, който за първото тримесечие е 1,5%. България на практика е на четвърто място в ЕС по ръст на БВП след Унгария, Румъния и Полша с уговорката, че има доста държави, чиито данни все още липсват.

Инфлацията у нас през април обаче отново се ускорява и месечното нарастване на цените на стоките и услугите е 0,5%, а годишната инфлация е отново 3,7%, както беше към края на 2018 г.

в. "24 часа"

"За индустриални зони и техпаркове ще се отчуждава бързо"

При изграждане на индустриални зони и технологични паркове земи ще могат да се отчуждават, без евентуалните жалби да спират изграждането. Това решиха депутатите с окончателно приетите в сряда промени в Закона за държавната собственост, предложени от Тома Биков и Станислав Иванов от ГЕРБ и Николай Александров от "Обединени патриоти", внесени в последния ден преди гласуването. Условието е тези земи да бъдат обявени от Министерския съвет за национални обекти, което става с предложение на министъра на икономиката, и изграждането им да е с необходимата техническа инфраструктура за привличане на инвестиции.

Законопроектът, внесен от Александър Ненков от ГЕРБ, предвижда в 7-дневен срок от постъпване на искане за отчуждаване съдът да може да разпореди предварително изпълнение, а досега срокът беше 30 дни. Инвеститорът ще дължи и парична гаранция - една трета от внесеното обезщетение. След внасянето ще може да влезе във владение и да получи разрешение за строеж.

За започване на изменение на кадастралната карта и регистри за територии, в които попадат повече от 50 поземлени имота, уведомяването на заинтересованите лица вече ще се извършва чрез обявление в "Държавен вестник".

в. "24 часа"

"Прокуратурата внезапно се заинтересува от сметките на политиците в чужбина"

Прокуратурата официализира пълзящите от месеци слухове, че се очакват разкрития за тайни банкови сметки и недвижими имоти в чужбина на политици и висши държавни чиновници. Вчера главният прокурор Сотир Цацаров изиска от председателя на ДАНС Димитър Георгиев да предостави "без забавяне и с максимална конкретика" цялата налична информация за недекларирани активи зад граница на хората, заемащи висши публични длъжности. В тази графа влизат близо 6000 души - президент, министри, депутати, магистрати, шефове на агенции и комисии, кметове, шефове на БНБ, НОИ, митници, НАП, ръководители на специални служби, областни управители, ръководства на политически сили и др.

Изисканата информация засяга притежавани и недекларирани банкови сметки, недвижими имоти, друго имущество на значителна стойност, участия в търговски дружества, включително офшорни компании, инвестиции в чужбина. Изрично е посочено, че трябва да се обхванат и свързаните или подставени лица. Информацията е необходима "с цел извършване на преценка за наличие на предпоставки за упражняване на правомощията на прокуратурата". Възможните варианти за прокурорска намеса са образуването на проверка по Закона за съдебната власт или на досъдебно производство по Наказателно-процесуалния кодекс.

Само часове по-късно шефът на ДАНС Димитър Георгиев обяви, че исканите данни ще бъдат предоставени. "Не е малко времето, което трябва да се провери. Надявам се в максимално бързи срокове да успеем да направим това, което е необходимо, и да извършим тази проверка", уточни все пак той. Съдействие обеща и вътрешният министър Младен Маринов, макар че не е известно от МВР да е искано нещо.

в. "Сега"

"Заводът на VOSS Automotive край Ловеч започва производство"

Заводът на германската компания VOSS Automotive в село Баховица край Ловеч започва масово производство на автомобилни компоненти до края на май. Първите продукти вече са направени миналия месец от екипа специалисти, които преминаха 3-месечно обучение в Полша. Според графика на компанията доставките ще започнат в средата на годината. Вече са факт и първите три клиента, които са германски автомобилни производители.

Директно за клиента

Предприятието ще произвежда CSR (от селективна каталитична редукция - бел.ред.) линии, които се използват за намаляване на вредните вещества в изгорелите газове от дизеловите автомобили, така че те да отговарят на изискванията за Евро 6. От VOSS Automotive не уточниха кои са клиентите на българския завод, който работи като доставчик първо ниво, но групата доставя компоненти на гиганти като VW, Audi, BMW, Ford и др. За 2019 г. продажбите на "ВОСС аутомотив България" се очаква да бъдат от порядъка на 7 млн. лв., казаха от VOSS Automotive за "Капитал".

Миналата година компанията нае за срок от 10 години помещенията на "Литекс моторс", където до 2017 г. се сглобяваха китайските автомобили Great Wall, преди фирмата на Гриша Ганчев да фалира. Планираната инвестиция в оборудване е 15 млн. евро.

в. "Капитал"

"етири кандидата остават за строителство на индустриалните зони"

Четири от първоначално 12 кандидата останаха в надпреварата за поръчката за 72 млн. лв. на Национална компания "Индустриални зони" (НКИЗ), която предвижда възлагане на проектиране и строителство на инфраструктура в няколко държавни парка през следващите четири години. След като един от кандидатите беше отстранен още в началото заради неизрядно подадени документи, след техническата оценка на предложенията до отваряне на ценови оферти стигнаха три обединения и "Джи Пи груп" като самостоятелен играч. Според условията на процедурата държавната компания ще подпише рамково споразумение с три компании, които ще се състезават за всеки отделен проект на база на предложените сега цени.

Оферти и оценка

Всички ценови оферти са на стойност между 3.2 и 3.6 млн. лв. без ДДС (виж таблицата). Сумата представлява сбор от единичните цени на отделните дейности, които се предвижда да бъдат извършвани. Тези цени ще бъдат таванът, който компаниите могат да предлагат за всеки от конкретните договори за строителни работи.

Крайната оценка на четирите предложения ще бъде направена на база икономически най-изгодна оферта, където техническите показатели за проектиране и строителство имат 40% тежест, а 60% идват от цената. На този етап най-неизгодна изглежда офертата на "Джи Пи груп", която има най-ниска техническа оценка и предлага най-високата цена. Изчисления на "Капитал" показват, че компанията получава 77.57 точки от максимално възможни 100. Останалите три кандидата - обединенията "Зони 2019", "Индустриални зони 2020" и "Индустриални зони ГБР", имат над 90 точки и вероятно ще спечелят поръчката.

в. "Капитал"

"Дни преди старта на сезона: Над 1 млн. кв. м строежи по морето пред спиране"

Около 1 млн. квадрата строежи на жилища, хотели и къщи по морето ще трябва да бъдат спрени преди началото на активния туристически сезон в летните ни курорти.

Преобладаващата част от тях са в област Варна, сочат данните на Националния регистър за ново строителство и реконструкции в България. Там все още се работи по започнати през миналата година 740 хил. квадрата проекта. Около 450 хил. кв. м от тях са жилища, което е с 51% повече на годишна база. 117 хил. квадрата са хотелите. В област Бургас общо започналите градежи с РЗП над 1000 квадрата са за 581 хил. кв. м, като е отчетен ръст от 12%. Там обаче ваканционното строителство се възстановява по-бавно и ръстът е само 2 на сто.

Най-активно в момента по Черноморието се строят хотели. Като изключим жилищното строителство в двата най-големи града - Варна и Бургас, това е сегментът, който най-много привлича инвеститорският интерес, обясни Петър Каменов от регистъра.

По думите му най-голям пик на строителството на хотели се наблюдава в района на морската ни столица, особено в курорта Св. св. Константин и Елена. В това летовище на север от Варна се изграждат 5 големи хотелски комплекса и сгради с ваканционни апартаменти.

Другата точка с 2 мащабни проекта за хотели е Св. Влас, които евентуално ще трябва да бъдат спрени през активния сезон. „Такива големи обекти за изграждане на хотели през тази година в Слънчев бряг няма, защото там няма интензивно строителство, познато от минали години. По Южното Черноморие, надолу в Лозенец има един голям проект и още един в Приморско. В Обзор също един голям проект, който предприемачите му се опитват да го завършат преди началото на сезона", добави Каменов.

в. "Монитор".

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти