Преглед на икономическите теми в печата, 27 май
27.05.2019 | 10:40
econ.bg
Преглед на икономическите теми в печата, 27 май
Най-важното от интрнет до момента

"Сериозен провал на социологическите прогнози"

Социологическите агенции в България показаха, че прогнозните им резултати масово са кръгла нула. Цял месец в анализите си всички видове социолози обясняваха, че БСП изравнява резултата с ГЕРБ или даже води с между 2 и 4 процента, а в последните дни едва се прокрадна прогноза за 1-2 процента преднина на ГЕРБ.

Тази вечер обаче стана ясно, че управляващата партия води на "Позитано" 20 с между 7 и 10 процента. Така част от изстрадалия български народ за пореден път показа, че социолозите нещо не си разбират от работата.

Резултатите от екзитпол на "Тренд" показаха победа за ГЕРБ с 30, 5 процента. БСП печели 23,5 на сто от гласовете. Следват ДПС -14 процента, ВМРО 7,5 процента, "Демократична България" -6.5 процента. Избирателната активност - 29,5 на сто. Данните показват, че опцията "Не подкрепям никого" са избрали 3 процента от гласувалите.

Според резултатите от прогнозните проучвания към 20 часа на агенция "Алфа рисърч" 17-те места на България в Европейския парламент се разпределят както следва: ГЕРБ - 7 евродепутати, БСП - 5 евродепутати, ДПС - 3 евродепутати, ВМРО - 1 и Демократична България -1.

Само преди няколко дни от "Галъп" прогнозираха 1 евродепутат за партията на Веселин Марешки. А на 23 май от"Афис" обявиха, че БСП води на ГЕРБ с 1,2 процента. Според същото проучване партията на Веселин Марешки според "Афис" водеше на ВМРО.

в. "Труд"

"Хората по-съвестни от фирмите при заемите"

Гражданите са по-съвестни от фирмите при връщането на заемите си. В края на 2018 г. делът на лошите кредити на домакинствата намаля до 8,9%, докато проблемните заеми за нефинансовите предприятия имат дял от 13,3%, сочат данните на БНБ.

Като цяло през 2018 г. продължи тенденцията към подобряване на качеството на активите на банките, които нарастват със 7,8 млрд лв. (+8%) до 105,6 млрд. лв. За година брутният размер на лошите кредити намалява с 1,5 млрд. лв. (-18,1%). С увеличението на доходите и печалбите хората и фирмите изплащат по-редовно заемите си. Наред с това банките приложиха редица мерки за намаляване на проблемните кредити като преструктуриране, отписване на несъбираеми заеми, продажба на кредити и др. Най-голямо намаление на необслужвани кредити е отчетено при тези с просрочие над 1 година, а техният дял в общата сума на лошите заеми намалява до 54,4% (при 57,8% година по-рано).

Успоредно с намаляването на проблемните заеми, общият размер на отпуснатите кредити нарасна със 7,5 млрд. лв. (+9,2%). В резултат в края 2018 г. делът на лошите заеми в общия размер на отпуснатите кредити намалява с 2,6 процентни пункта до 7,6%.

Друга съществена тенденция при банковото кредитиране е по-бързото увеличение на отпуснатите заеми в левове. Във валутната структура на кредитите делът на левовите нарасна до 58,3% (при 53,3% година по-рано), а делът на тези в евро намаля от 42% до 36,5%. Делът на заемите в други валути остава малък - 5,3% (при 4,7% година по-рано).

в. "Труд"

"Борисов: Обещавам ви - само работа, работа и пак работа!"

"Благодаря на всички български граждани, които днес гласуваха! Благодаря и на нашите избиратели,които ни подкрепиха и ни се довериха. Съзнавам, че нашите грешки, макар и осъзнати, може да ги поправим само с много работа."

Това написа министър-председателят Бойко Борисов в профила си във фейсбук, след като ГЕРБ бе обявена за победител с обявяването на първите прогнозни резултати от евроизборите днес.

"Благодаря Ви от сърце за подкрепата в този момент, тя ме мотивира още повече и отговорността ми пред Вас е още по-голяма. Обещавам Ви - само работа, работа и пак работа!", казва още премиерът.

в. "24 часа"

"Властта сее фалшиви новини за тол системата"

По кои пътища ще се плащат тол такси, е една от най-големите тайни в държавата ни. Откакто се заговори за въвеждането на система за таксуване на камионите и автобусите за изминат километър, управляващите обясняват, че тя ще обхване дори третокласните шосета, защото трябват много пари за ремонт и поддръжка на републиканската мрежа, дълга общо 20 000 км. Но и в момента липсва карта на шосетата, по които тежките превозни средства ще плащат според преминатото разстояние. А тази информация е критично важна - и за бизнеса, и за потребителите, защото, колкото повече отсечки се таксуват на километър, толкова повече ще поскъпнат превозите на стоки и пътници, а оттам и всички останали услуги. На всичко отгоре се появи необяснимо разминаване между правителствен документ и "разясненията" на министри и чиновници.

"На този етап е планирано 10 800 км, или малко над 50% от републиканските пътища, да бъдат включени в обхвата на тол системата", обяви наскоро регионалният министър Петя Аврамова. Същото говореха предшествениците й Лиляна Павлова и Николай Нанков. Изненадващо обаче се появи опровержение на думите им - при това в сериозен правителствен документ. В средносрочната бюджетна рамка черно на бяло пише, че през 2019 и 2020 г. платени ще са само магистралите и първокласните пътища. В момента в експлоатация са около 800 км магистрали и към 3000 км шосета първи клас, което е под 4000 км и е далеч от спряганите от плеяда министри 10 800 км. Разширяване на обхвата се планира за 2021 г., когато тол системата ще обхване и пътища II клас, пише още в средносрочната рамка. Дори тол мрежата у нас да е само за аутобаните и първокласните шосета, тя ще е с рекорден за Европа обхват - около 25%. В момента най-висок е делът на платените пътища в Словакия -15 на сто. Обичайно тол системата се използва само за много скъпи съоръжения - магистрали, тунели, ключови мостове.

в. "Сега"

"София иска да купи нови 25 трамвая и 30 тролейбуса за 135 млн. лв."

Общинското дружество "Столичен електротранспорт" обяви две поръчки за нови превозни средства. Едната е за 25 трамвая и е на стойност 97.4 млн. лв. без ДДС, а другата - за 30 тролея за 38.1 млн. лв. без ДДС. В обявленията на двата търга пише, че покупката ще се осъществи "при наличие на финансиране".

"Търси се финансиране, наближава краят на периода за договаряне на средства по различни европейски програми и трябва да сме готови, тъй като знаете колко време отнема една обществена поръчка", коментира Евгени Ганчев, директор на "Столичен електротранспорт", пред "Капитал". Той не изключи възможността парите да дойдат по линия на държавата, общината или банков заем.

Когато в края на януари Столичният общински съвет прие рекордния бюджет за 2019 г. от 1.75 млрд. лв., над 133 млн. лв. от тях бяха планирани за нови автобуси и трамваи. "Все още има стари икаруси по тролейбусните линии 1, 6 и 7. Имаме и стари трамваи на по 20 години, нормално е да ги подменим с нови", обясни Ганчев.

По-рано тази година общината реши да купи 10 трамвая втора употреба от пражката общинска компания Dopravni podnik hl.m. за около 400 хил. лв. без ДДС, като финансирането беше от Специализирания общински приватизационен фонд. До края на годината трябва да тръгнат и 13 нови трамвая по линия №5.

в. "Капитал"

"Вотът от плажа решава пъзела за Брюксел"

Вотът от чужбина и най-вече гласовете на хората, които избраха да почиват по плажовете в Гърция и да пуснат бюлетина оттам, ще се окажат решаващи за подреждането на изборния пъзел. ГЕРБ бие с внушителна преднина БСП на днешния евровот, като общо 4 партии със сигурност изпращат свои представители в Европейския парламент. Освен формацията на Бойко Борисов и Столетницата, ръководена от Корнелия Нинова, евродепутати ще имат ДПС и ВМРО. Пета формация обаче е на кантар - олигархично обвързаната коалиция „Демократична България", съюзила в едно ДСБ и „Да, България". Дали прескача бариерата, за да прати свой човек в ЕП, или не зависи именно от гласовете от чужбина, коментира пред „Монитор" Даниел Пейчев, член на управителния съвет на Българската асоциация по изборни системи.

По думите му при представителство на четири формации разпределението на мандатите ще е както следва: ГЕРБ - 7, БСП-5, ДПС-3 и ВМРО-1. Ако „Демократична България" успее да мине бариерата от 5,88% за ЕП обаче, мандатите вероятно ще са 6:5:3:2:1, коментира Пейчев. 5 формации в ЕП дават пък екзитполовете на „Алфа рисърч", Галъп и „Тренд", които обаче се разминават сериозно в разпределението на мандатите. Отново заради неяснотата около вота в чужбина.

в. "Монитор".

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти