Предлагаме сътрудничество на Израел в областта на високите технологии
27.03.2012 | 18:46
Предлагаме сътрудничество на Израел в областта на високите технологии
Над 90 израелски компании присъстват на българския пазар в секторите информационни технологии, търговия, недвижимо имущество и транспорт

Израел е стратегически търговско-икономически партньор, с който бихме могли да си сътрудничим по-активно в изграждането на индустриални паркове и зони, технологични и  логистични центрове, в общи проекти за финансиране чрез инициативата ЕВРИКА - най-голямата европейска платформа  за пазарно ориентирана изследователска и развойна дейност в промишлеността.

Това заяви пред близо 70 представители на деловите среди от България и Израел заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, който участва в работата на съвместен  бизнес форум в Тел Авив в рамките  на търговска мисия, организирана от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

Над 90 израелски компании присъстват на българския пазар в секторите информационни технологии, търговия, недвижимо имущество и транспорт. България предлага сътрудничеството си приоритетно във високотехнологичните сектори - производства и услуги със  средна и висока добавена стойност (информационни и комуникационни технологии, аутсорсинг, електротехника и електроника и др.).

"В помощ на бизнес контактите между дветe страни от май 2011 г. МИЕТ изпрати икономически съветник към посолството ни в Израел'', подчерта Маринов. Той сподели, че между България и Израел вече действа ново споразумение за икономическо сътрудничество и е създадена смесена икономическа комисия, чиято първа сесия се подготвя.

Подписано е двустранно споразумение за сътрудничество в науката и промишлената изследователска дейност, в които Израел е пример с постиженията си, каза още зам.-министър Маринов. Реални са възможностите и за увеличаване на взаимната търговия.

България има потенциал за износ към Израел на минерални води, храни, розово масло, трансформатори, пластмаси, мебели и изделия от дърво, химически продукти и др. Двустранният стокообмен е нараснал от 50,6 млн. щ.д. през 2001 г. до 324,9 млн. щ.д. през 2011 г., когато бе отчетен над 46% ръст спрямо 2010 г., подчерта Маринов.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти