Предлагат нови изисквания за хигиената на фуражите
03.10.2012 | 16:59
Предлагат нови изисквания за хигиената на фуражите
Промени в Закона за фуражите целят да обединят съществуващите законови разпоредби

 

В рамките на днешното си заседание кабинетът реши да предложи за одобрение от Народното събрание (НС) готвените промени в Закона за фуражите. Това информира правителствената пресслужба.

От Министерски съвет (МС) припомнят, че проектът на Закона за изменение и допълнение на Закона за фуражите е публикуван за обществено обсъждане през месец август 2012 г.

С предложените промени се въвеждат определени изисквания за хигиената на използваните от фермерите фуражи. Освен това се постановяват такива за одобряване на предприятия, които пускат на пазара фуражи, получени от растителни масла и смесени мазнини. Въвеждат се и специфични изисквания при производството, складирането, транспортирането и проверката за диоксини* на масла, мазнини и продукти, получени от тях.

Според правителственото съобщение с новите промени ще се постигне и друга цел – обединяването на всички законови разпоредби, касаещи фуражите, в един законодателен акт. Ако бъде приет новият законопроект, всички текстове от Закона за ветеринарномедицинската дейност, които имат отношение към фуражите, ще преминат към Закона за фуражите.

 

*Диоксините са вредни странични вещества, които се отделят при изгарянето на различни органични съединения.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти