Предпроектното проучване на хъб "Балкан" предвижда доставка на газ и от Турция
02.11.2018 | 17:30
econ.bg
Предпроектното проучване на хъб "Балкан" предвижда доставка на газ и от Турция
Като основни източници за хъба се разглеждат руски природен газ, местен добив от България и Румъния, природен газ от Южния газов коридор

Според данните от проведеното предпроектно проучване за хъб "Балкан" като предпочитан маршрут за реализацията на хъба се очертава "Балкан 1", който предвижда нов входен капацитет от Турция. Инфраструктурата на газовия хъб ще свърже пазарите на природен газ на България, Гърция, Румъния, Унгария, Сърбия, Хърватия, Словения, Австрия, Германия, Италия, Украйна, Молдова и други.

Като основни източници за хъба се разглеждат руски природен газ, местен добив от България и Румъния, природен газ от Южния газов коридор (ТАП и ТАНАП). Съществуващите и изграждащите се терминали за втечнен природен газ в Гърция и Турция биха могли да осигурят количества природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Египет и други.

Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от пресцентъра си, при посещението ѝ в турския град Чорлу. По покана на ПАО "Газпром" Петкова и сръбският й колега министърът на минното дело и енергетика Александър Антич се запознаха с дейностите, осъществявани от кораба "Пионерски дух" по полагане на тръбите на газопровода "Турски поток". В събитието участва и изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

На 16 март "Булгартрансгаз" и българско-швейцарският консорциум "АФ-ЕМГ консулт" подписаха договора за изготвяне на предпроектно проучване за газов хъб "Балкан". Стойността на проекта е 2.3 млн. лв., като Европейската комисия отпусна 920 хил. евро по Механизма за свързване на Европа.

"Един от водещите ни приоритети в областта на енергетиката е развитие на газопреносната инфраструктура на България. Целта ни е да запазим водещата роля на страната в областта на транспортирането и да развием търговията с природен газ", обяви още Петкова.

Допълни, че руският природен газ като потенциален източник за захранване на хъба, е включително и през инфраструктурата на "Турски поток", каза министър Петкова.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти