Предстоят мащабни стачки срещу трудовата реформа на Макрон
16.02.2018 | 16:40
econ.bg
Предстоят мащабни стачки срещу трудовата реформа на Макрон
Лидерът на най-големия френски синдикат, CGT, призова към протести на работещите в железопътния транспорт на 22 март относно плановете на правителството да премахне някои от привилегиите, които работниците ползват във влаковата мрежа

Железопътните работници бяха призовани да се присъединят към държавните служители в национален ден на протеста следващия месец срещу реформата на президента Еманюел Макрон.

Лидерът на най-големия френски синдикат, CGT, призова към протести на работещите в железопътния транспорт на 22 март относно плановете на правителството да премахне някои от привилегиите, които работниците ползват във влаковата мрежа, предаде АФП.

Причината беше доклад, препоръчващ преразглеждане на натоварената с дългове железопътна система на SNCF, който бе предаден на централното правителство на Макрон в четвъртък.

"Железопътните работници ще организират национален ден за протест на 22 март и, разбира се, железопътните работници ще защитават обществените услуги, тяхната работа и статута си", заяви пред френско радио ръководителят на CGT Филип Мартинес. Държавните служители ще демонстрират същия ден за предложение за реорганизации, поради което някои работници ще бъдат съкратени и по-широко ще започне да се използват краткосрочни договори.

Макрон иска да съкрати 120 000 работни места в публичния сектор през петгодишния си мандат. Той се изправи пред първата поредица от демонстрации, водени от CGT, през септември и октомври миналата година за реформите в трудовия кодекс. Протестите не успяха да предотвратят превръщането на промените в закон.

Победата за правителството доведе до въпроса дали някога страховитите френски синдикати все още могат да мобилизират големи тълпи и да парализират обществените услуги. Големите демонстрации и стачки са обща черта на френската демокрация и многократно са принуждавали правителствата да правят обрати в политиките в миналото. 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти