През март Латвия ще кандидатства за членство в еврозоната
22.02.2013 | 17:46
През март Латвия ще кандидатства за членство в еврозоната
Членството в еврозоната ще увеличи инвестиционните потоци, ще понижи лихвените проценти и ще намали транзакционните разходи

През март Латвия ще кандидатства за членство в еврозоната, заяви министър-председателят Валдис Домбровскис.

"През март Латвия ще се обърне към Европейската комисия и ще я помоли да изготви доклад за присъединяването", посочи Домбровски по време на конференция в латвийския парламент, информира “Би Би Си”.

Една от основните теми на конференцията са били вероятните последствия от въвеждането на еврото върху икономиката на страната. Латвия регистрира най-голям ръст в Европейския съюз за последните две години. "Напълно покриваме критериите от Маастрихт и затова имаме тази възможност да се присъединим", посочва още Домбровскис.

Премиерът заяви, че очаква Европейската комисия да предаде заявлението за членство в еврозоната на Латвия до финансовите министри и държавни глави на ЕС през юни, преди окончателното им одобрение от Европейската централна банка (ЕЦБ) през юли. Това ще отвори вратата за замяна на латвийската лата с еврото на 1 януари 2014 година.

Членството в еврозоната ще увеличи инвестиционните потоци, ще понижи лихвените проценти и ще намали транзакционните разходи, посочи Домбровскис като посочи и че страната ще си осигури “геополитически печалби".

"Все още има фокус върху Европа на две скорости и ядрото се състои от държавите, които са членки на еврозоната", допълни Домбровскис.

За единствена предупредителна бележка бе посочена перспективата на така наречените "валутни войни", в които най-големите световни икономики се стремят да си възвърнат конкурентоспособността чрез отслабване на валутите си.

"Ако има някакви съмнения за еврото е, че то е твърде силно, защото обменният му курс срещу долара се увеличава", посочи Домбровскис. "Ние трябва да мислим за начините, по които да се спре тази тенденция, за да се предотвратят валутните войни по целия свят", посочи още той.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти