През януари намаляват покупките на облекло и обувки
09.03.2018 | 13:45
econ.bg
През януари намаляват покупките на облекло и обувки
4,4% ръст бележи оборотът в търговията на дребно през януари

По предварителни сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ) през януари 2018 г оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" по съпоставими цени нараства с 0.2% спрямо предходния месец.

През януари 2018 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, бележи ръст от 4.4% в сравнение със същия месец на предходната година.

През януари 2018 г. по данни на НСИ се наблюдава по-значителен ръст на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 6.4%. Намаление е отбелязано при: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 5.6%, търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 0.9%, търговията на дребно с разнообразни стоки - с 0.6%, и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 0.3%.

През януари 2018 г. в сравнение със същия месец на 2017 г. оборотът нараства по-значително при: търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 5.7%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - по 5.5%, и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 4.8%. Спад е регистриран само при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 10.1%.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти