През 2018 г. състоянието на най-богатите хора в света се увеличило с $2,5 млрд. на ден
21.01.2019 | 15:15
econ.bg
През 2018 г. състоянието на най-богатите хора в света се увеличило с $2,5 млрд. на ден
Докато най-бедната половина от света се мъчила да изкара през 2018 година с по-малко от 5,5 долара на ден, световните милиардери са увеличили богатството си с около 900 млрд. долара, или с 2,5 млрд. долара на ден

Докато най-бедната половина от света се мъчила да изкара през 2018 година с по-малко от 5,5 долара на ден, световните милиардери са увеличили богатството си с около 900 млрд. долара, или с 2,5 млрд. долара на ден.

Това показват резултати от нов доклад, публикуван в понеделник от компанията Oxfam само ден преди началото на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, съобщава агенция MarketWatch. 

Докладът разкрива, че броят на милиардерите почти се е удвоил след последната глобална финансова криза, като между 2017-а и 2018 година, като светът се е сдобивал ежедневно с по един нов милиардер. В процентно изражение състоянието на най-богатите в света са се увеличило през миналата година с 12%, докато състоянието на най-бедните около 3,8 млрд. души е намалявало с 11%.

През миналата седмица друго проучване на компанията Wealth X пък показа, че броят на най-заможните хора в света – тези с активи между 1 и 30 милиона долара – е нараснал през 2018-а година с едва 1,9% до 22,4 милиона души, като тяхното общо богатство също е нараснало скромно с 1,8% до 61,3 трлн. долара, което е далеч под темпото на глобалния икономически растеж от приблизително 3,7 на сто.

Богатството на главния изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос се е увеличило през миналата година с 112 млрд. долара. Трябва да се има предвид, че едва 1% от тази сума е равен на целия здравен бюджет на Етиопия, с население от 105 милиона души, посочва компанията Oxfam.

Основното оплакване на компанията Oxfam е, че богатите граждани и компании плащат от десетилетия насам най-ниски данъчни ставки. "Например, най-високата ставка на данъка върху доходите в богатите страни е спаднала от 62% през 1970 година до едва 38% през 2013-а, докато средният данъчен процент в бедните страни е от 28%", се посочва в доклада.

Визирайки САЩ, компанията Oxfam отбелязва, че най-високата ставка на данъка върху доходите на физическите лица е бил 94% през 1945 година и е спаднала до 70% през 1980 година, а понастоящем е на ниво от 37 на сто. В развиващите се страни средният най-висок процент на данъка върху доходите на физическите лица е по-нисък – 28%, а за корпоративния данък – 25 на сто.

Благотворителната организация изтъкна все по-голямата разлика между половете, когато става въпрос за пари, като мъжете притежават повече от 50% от общото богатство спрямо жените и контролират над 86% от корпорациите. Жените са възпрепятствани от лошите обществени услуги, които ги принуждават да се справят с ниско платената работа, за да се грижата за болни роднини.

"Oxfam оценява, че ако цялата неплатена работа по грижите, извършвани от жените по целия свят, е била осъществена от една компания, тази фирма е щяла да има годишен оборот от 10 трлн. долара, или 43 пъти повече от Apple – една от най-големите компании в света", се посочва в проучването.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти