Премиерът Борисов разговаря с руския министър на енергетиката в Истанбул
10.07.2017 | 18:00
econ.bg
Премиерът Борисов разговаря с руския министър на енергетиката в Истанбул
Премиерът Борисов отбеляза постигнатия прогрес в отношенията между България и Русия в сектора енергетика благодарение на последователната работа в тази посока

Перспективите за развитие на сътрудничеството в енергийната сфера са обсъдили днес министър-председателят на България Бойко Борисов и министърът на енергетиката на Русия Александър Новак. Срещата е осъществена в Истанбул в рамките на 22-ия Световен петролен конгрес.

Премиерът Борисов отбеляза постигнатия прогрес в отношенията между България и Русия в сектора енергетика благодарение на последователната работа в тази посока, се казва в съобщението на правителствената информационна служба. По думите му, след като миналата година с общи усилия беше разрешен казусът с арбитражното решение за АЕЦ "Белене", двете страни могат да продължат да обсъждат възможностите за ползотворно сътрудничество.

България плати над 600 млн. евро на руската "Атомстройекспорт" за поръчаното оборудване за атомната централа, което сега търси как да използва. На срещата Борисов е подчертал, че идеята е да бъде привлечен стратегически частен инвеститор.

На срещата българският премиер е определил като позитивна стъпка Пътната карта, подписана в началото на юни от енергийния министър Теменужка Петкова и председателя на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер. Съгласно картата страните ще разгледат възможността за разширяване на газопреносната инфраструктура на територията на България при отчитане на правилата на ЕС.

Премиерът Борисов обърна специално внимание на инвестициите, направени в газопреносната система у нас, е посочено в съобщението. Той акцентира върху концепцията за изграждане на европейски газоразпределителен център на територията на България, за чието предпроектно проучване ЕС предостави финансиране в размер на 920 хил. евро.

Борисов е изтъкнал, че страната работи сериозно в интерес на енергийната сигурност в региона на Централна и Югоизточна Европа.

Българският премиер е изразил увереност и за успешното завършване на дейностите по удължаване живота на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй".

Борисов е изразил очакване ползотворният диалог по теми от взаимен интерес да продължи и на заседанието на

Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Предвидено е комисията да се събере в края на тази година.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти