Преса ще балира отпадъците на Стражица
06.08.2009 | 09:24
Преса ще балира отпадъците на Стражица
Пресата-контейнер прави отпадъците на бали, като по този начин намалява обема им

Докато кметовете на останалите общини във Великотърновска област се чудят откъде ще осигурят необходимите средства за бъдещото извозване на отпадъците в съседните отдалечени депа, в Стражица вече активно работят по въпроса, пише в. "Борба". С 38 хил. лв., осигурени по ПУДОС, неотдавна общината е закупила специален контейнер-преса за отпадъци. Съоръжението може да бъде монтирано и върху товарен автомобил и да стане мобилно.

„Пресата-контейнер прави отпадъците на бали, като по този начин намалява обема им. Това позволява извозването да става на по-големи количества и по-рационално”, обясни кметът на Стражица Стефан Стефанов.

До седмица ще бъде извършено и първото експериментално действие на съоръжението. Кметът Стефанов сподели още, че преди време общината е изготвила проект за изграждане на инсталация за сепариране на отпадъците. По този начин обемът им щял да намалее още повече и извозването да се извършва на по-големи количества. От Министерството на околната среда обаче му отговорили, че финансиране за подобен проект може да стане чак след 2013 г. Според Стефанов необходими са не повече от 30-40 млн. лв. за разрешаване на проблема с отпадъците, така както това се извършва в Германия.

„При едно от посещенията ми в Германия видях как там решават този проблем. Отпадъците се разделят на две част. Биологичните се разграждат и превръщат в тор, която се използва. Останалите се изсипват в специални камери, където се смилат и обеззаразяват. След това получената ситна смес се използва за запълване на дупки по пътищата например. Заводът беше в центъра на града, но въпреки това не излъчваше вредни газове и миризми. Защо това да не се приложи и у нас?”, предлага кметът Стефан Стефанов.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти