Приходите на електроцентралите се свиват
04.08.2016 | 09:56
econ.bg
Приходите на електроцентралите се свиват
Причините за това са три - падането на цената на тока, свиването на производството и стартирането на платформата за сключване на дългосрочни договори на Българската независима енергийна борса

Приходите на държавните електроцентрали ще продължат да намаляват. Причините за това са три - падането на цената на тока, свиването на производството и стартирането на платформата за сключване на дългосрочни договори на Българската независима енергийна борса (БНЕБ).

БНЕБ вече подписа споразумение с британската компания Trayport за внедряване на специализираната платформа GlobalVision Trading, с която борсата ще може както да администрира пазара на електроенергия, така и да организира тръжни процедури за сключване на двустранни договори за седмица, за 1, 3 и 6 месеца, за година и дори за по-дълги срокове.

Очаква се работата с новата платформа да стартира през втората половина на септември. На нея ще сключват дългосрочни договори само трите държавни компании - АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица изток 2" и НЕК, която е собственик на 14-те най-големите ВЕЦ у нас и на 3 ПАВЕЦ. Според енергийни експерти поне до края на годината сключването на дългосрочни договори на БНЕБ няма да е задължително.

Очаква се обаче парламентът да гласува промени в Закона за енергетиката, които да задължат централите да сключват договорите за срокове, по-дълги от 1 ден, на новата платформа на БНЕБ, каквато беше и препоръката в предварителния доклад на Световната банка отпреди месец. Това от своя страна ще доведе до ново понижаване на цената на електроенергията и съответно - до намаляване на приходите на електроцентралите. Причината ще бъде високата прозрачност на цените, на които се сключват договорите. Например цените на тока за днес, които вчера бяха постигнати на БНЕБ за периода 9-17 часа, се движеха между 66,67 и 69,22 лв./МВтчас - по-ниски от "паразните", на които се провеждат търговете на НЕК, АЕЦ и държавната ни ТЕЦ.

В първите месеци на 2017 г. се очаква да стартира и платформата за търговия в рамките на деня, която е изключително важна за постигане на истински пазарна цена и на балансиращия пазар на електроенергията.

Производството на електроенергия за първите 7 месеца намаля с 12,68% спрямо същия период на 2015 г. Износът бележи спад от 49% - от 6 568 242 МВтч на 3 363 785 МВтчаса.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти