Приходите на италианската мафия са еквивалентни на БВП на България
10.12.2018 | 15:15
econ.bg
Приходите на италианската мафия са еквивалентни на БВП на България
Според анализатори приходите на мафията са около 60 милиарда долара на година

През 2010 година Доменико Опедисано често може да бъде забелязан да кара с триколката си плодове към пазара в градчето Росано в Южна Италия, съобщава Си Ен Ен.

Но едва ли някой е предполагал, че 80-годишният мъж има и друга длъжност – той е „председателят на борда” на най-влиятелната италианска мафиотска групировка Ндрагета.

През изминалата седмица полицейските служби на четири европейски държави извършиха координирани операции срещу огромната империя на Ндрагета, която пере пари и се занимава с трафик на наркотици. Арестувани бяха 90 души. Органите на реда описват „Операция Полино” – подготвяна през последните две години – като „решителен удар срещу една от най-влиятелните италиански криминални мрежи в света”. Акцията бе проведена само ден след като предполагаемият „кръстник” на сицилианската мафия, известна като Коза Ностра, бе арестуван заедно с още 46 членове на мафията в Палермо по обвинения в участието в организирана престъпна група.

Но Опедисано, който в момента е в затвора, след като бе арестуван преди 8 години, не е особено впечатлен. Ндрагета е мишена на полицейски акции и дори на санкции от страна на Финансовото министерство на САЩ през последното десетилетие. И въпреки това все още доминира в търговията с кокаин и успява да поддържа стабилни връзки с организирани престъпни групировки в Латинска Америка, Ню Йорк, Турция и Албания.

Според анализатори приходите на мафията са около 60 милиарда долара на година – почти колкото е БВП на държави като Хърватия или България. А вероятно престъпната групировка контролира около 80 процента от кокаина, влизащ в Европа. В началото на 90-те години на миналия век властите предприеха масирани операции срещу Коза Ностра в Сицилия след убийството на двама ключови прокурори – Джовани Фалконе и Паоло Борселино.

Това едновременно отслаби значително сицилианската мафия и успя да консолидира огромни ресурси за силите на реда. Ндрагета видя възможност. Тя не афишираше себе си публично, но постепенно успя да разшири дейността си от своята крепост в планинските селца на Калабрия в южната част на Италия.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти