Приходите от концесии в добивната индустрия се удвояват през миналата година
18.08.2017 | 15:15
econ.bg
Приходите от концесии в добивната индустрия се удвояват през миналата година
Според доклада, към април 2017 година действащи са общо 523 концесии за добив на полезни изкопаеми и 128 броя разрешения за проучване или добив

През 2016 г. приходите от концесионни плащания към държавния бюджет са почти 120 млн. лв., докато през 2015 г. те са били близо 61 млн. лв. Миналата година не е била лека за добивната индустрия като общият добив на полезни изкопаеми възлиза на 97 тона. Това стана ясно от доклад на проф. Д-р Цоло Вутов за състоянието на бранша по време на тържество на Българската минно-геоложка камара по случай днешния професионален празник на миньора.

Най-голям е делът на металните полезни изкопаеми - 34%, следвани от твърдите горива с 32%. Миналата година е била особено трудна за отрасъл въгледобив, със затворени две мини.

Според доклада, към април 2017 година действащи са общо 523 концесии за добив на полезни изкопаеми и 128 броя разрешения за проучване или добив.

При откриване на тържеството председателят на Българска минно-геоложка камара Николай Вълканов отбеляза, че в тези трудни времена добивният бранш у нас се откроява като един от най-важните стожери на националната икономика и просперитет на регионите. „Затова се надяваме на подкрепа на държавата за осигуряване на благоприятни условия за развитие на този отрасъл. Една държава, която не развива собствените си богатства има малки шансове за силна индустрия. Минерално-суровинният сектор годишно формира около 4% от БВП и осигурява трайна заетост на 25 000 души."

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков изрази признанието си към трудещите се в индустрията. Той подчерта, че средната годишна заплата в бранша е 16 527 лв., а трудовите злополуки в сектора намаляват. „В лицето на министерството имате надежден партньор за намаляване на трудовите злополуки. Вярвам, че с общи усилия ще изкореним явлението за ненавременно изплащане на заплати, които хвърлят петно върху целия бранш", каза в заключение министър Петков.

В приветствието си Жечо Станков, заместник-министър на енергетиката, отбеляза, минната индустрия има стратегическо значение за икономиката, а България се е утвърдила и в други страни. „Секторът заема важно място в икономическата визитка на страната, а през миналата година са добити над 31 млн. тона въглища", подчерта заместник-министърът на енергетиката.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти