При операция срещу финансиране на международния тероризъм са задържани 43 души
18.01.2019 | 17:00
econ.bg
При операция срещу финансиране на международния тероризъм са задържани 43 души
Организатор на престъпната дейност бил сирийски гражданин, пребиваващ в България, който е задържан в София. Той влязъл в контакт с лица, извършващи дейност по логистично подпомагане на международни терористични организации

Специализираната прокуратура, Държавна агенция "Национална сигурност" и Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" са провели операция срещу финансирането на международния тероризъм, при която са задържани 43 души в различни градове на България, съобщиха от прокуратурата. По реализацията е работено около година, в сътрудничество с партньорски служби за сигурност на страни – членки на Европейския съюз.

Организатор на престъпната дейност бил сирийски гражданин, пребиваващ в България, който е задържан в София. Той влязъл в контакт с лица, извършващи дейност по логистично подпомагане на международни терористични организации, както и с хора за които има информация, че са свързани с финансиране на тероризъм и други видове престъпна дейност.

Групата използвала метода за движение на парите известен като "хавала".При него парите се предават на ръка, без документи и реално без да се прехвърлят от държава в държава. По искане на Специализираната прокуратура, Специализираният наказателен съд е издал 126 разрешения за извършване на претърсване и изземване – в 50 адреса на жилища и офиси и в 26 автомобила.

До момента са извършени седем претърсвания и изземвания в София, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив и Ловеч. При тях са били иззети документи, 32 000 евро и други вещи. По-късно от специализираната прокуратура ще дадат изявление по темата.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти