Приoритет - насърчване на износа на българските фирми
10.04.2013 | 13:54
Приoритет - насърчване на износа на българските фирми
Цел на МИЕТ е изплащането на всички задължения на държавата към предприятията

“Насърчаване на износа на българските фирми и на производства с висока добавена стойност е в основата на икономическата ни политика”. Това заяви заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Виолета Лорер на откриването международен бизнес форум с участието на фирми от България, Румъния и Македония.

По думите ѝ една от целите на служебното министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) е да осигурява достъп на българските компании до международните пазара и да подпомага тяхното развитие, предаде агенция "Фокус". Зам.-министърът подчерта, че фокусът е насочен именно към малките и средни предприятия.

По думите ѝ взаимният стокообмен е изключително важен за всички страни. „Македония и Румъния са традиционни партньори на България и фактът, че за 2012 година Македония е на водещо място за износ на стоки извън Европейския съюз е само принос за нас”, коментира още зам.-министър Лорер.

Като част от мерките за подпомагане на българския бизнес в условия на продължаваща криза Виолета Лорер посочи предстоящото обновяване на 250 сгради с общо 50 милиона лева от Международен фонд „Козлодуй“.

По инициативата „Джереми 2“ (JEREMIE) под формата на кредити на половин пазарна лихва на разположение на българските фирми са 380 милиона евро. "Тези средства могат да се ползват както за инвестиционни, така и за оборотни нужди“, заяви тя.

Като друга цел на МИЕТ Лорер посочи изплащането на всички задължения на държавата към предприятията, с цел подкрепа на бизнеса. По нейните думи правителството насочва сериозни усилия, за да бъдат изплатени всички забавени плащания от страна на държавата към българските фирми.

Друг акцент от работата на служебното правителство по отношение на бизнеса са усилията за информирането му за допълнителните възможности  за финансиране, както и за стандартизацията на продукти за външния пазар, подчерта г-жа Лорер. “Междуфирменото коопериране при производството на високотехнологични стоки би могло да даде нов тласък в развитието на отношенията между бизнеса в региона”, допълни Лорер.

Международният  бизнес форум се организира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Балканското бюро за подпомагане на средното съсловие. Инициативата се финансира по линия на оперативната програма “Конкурентоспособност”. Във форума участваха близо 80 фирми.

Износът на България за трети страни през първите два месеца на тази година е нарастнал с 20,2% на годишна база.

Същевременно от Българска стопанска камара (БСК) от известно време алармират, че ненавременното издължаване на държавните и общински администрации и фирми към частните компании за изпълнени обществени поръчки. Според БСК това задържа оборотни средства на бизнеса и води до висока фирмена и междуфирмена задлъжнялост. 

По данни на Министерството на финансите (МФ) просрочените задължения на общините са намалели в края на 2012 г., в сравнение с края на 2011 г., с 33 млн. лв. и са достигнали 174,3 млн. лева. Те са формирани от 148 общини или 56% от общия им брой в страната.

 

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти