Проверки за качеството на горивата не показали големи отклонения
12.11.2018 | 13:00
econ.bg
Проверки за качеството на горивата не показали големи отклонения
Това съобщи Кирил Войнов, изпълняващ длъжността директор на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор

Направените напоследък проверки за качеството на горивата и дали продаденото количество съответства на фактическото не показват големи отклонения. Това съобщи в ефира на БНТ Кирил Войнов, изпълняващ длъжността директор на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Той посочи, че изненадващи проверки са направени на бензиностанции в Сливен, Ямбол, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Стара Загора и Хасково. Увери, че само той е знаел за мястото на проверките, за да има гаранция за резултатите от тях.

Установените нарушения били в рамките на допустимото, като при взетите проби от бензин и дизел само в 9% от случаите имало отклонения, но уточни, че лабораторните анализи продължават. Основното нарушение е, че в горивата не се влагат биодобавките.

От началото на годината след проверки са наложени малко над 1 млн. лв. санкции на бензиностанции и е установено, че малко над 1 млн. л гориво са некачествени и е предписано да се върнат за преработка. При това обаче било установено, че заради законодателен пропуск никоя институция няма задължение да контролира дали това наистина се случва. Войнов посочи, че е разговарял с депутата Емил Димитров да се попълни тази празнота в законодателството. Той е председател на парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти