Проверяват пловдивския клон на Агенцията по храните
05.06.2012 | 13:33
Проверяват пловдивския клон на Агенцията по храните
Конфискуваните 1154 румънски агнета отиват за социални домове

Миналата седмица над 1100 агнета бяха възбранени след проверка на инспекторите от агенцията по безопасност на храните в събирателен център за износ на дребни преживни животни в пловдивско. Животните с произход Румъния са били предназначени за износ за Турция, като ушните марки на животните са били подменени с български.

Днес стана, че конфискуваните 1154 румънски агнета при полицейска акция са заклани и днес бяха дарени на социални домове. Те са били предназначени за незаконен износ за Турция като български. Животните ще бъдат дарени на 164 социални домове в страната, където са настанени 11 000 души, информира МЗХ.

"Разпоредена е комплексна проверка на областната дирекция на Агенцията по храните в Пловдив във връзка със задържането на контрабандата на 1200 агнета". Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов в Садово, предаде агенция "Фокус".

Ще се проверява как са съхранявани ушните марки, които са били поставяни на животните, и как са влезли в обръщение. Прокуратурата също извършва проверка по случая.

Схемата е била пресечена, благодарение на това че Турция е била забранила експорта на животни от България и Румъния. За да заобиколят забраната за експорт от Румъния, участниците в престъпната схема са внесли румънски животни, които са били премаркирани с български ушни марки и подготвени за експорт за Турция, обясни Найденов.

Агнетата са били заловени в пункт в село Караджово, община Садово, в схемата е участвал местен общински ветеринар, както и частен. За 72 часа са задържани трима души, като се води активно следствие за установяване на още лица, замесени в схемата. Отнет е и лицензът на пункта за изкупуване на животни.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти