Прогнозират по-нисък добив на зърнени култури тази година
18.06.2009 | 10:55
Прогнозират по-нисък добив на зърнени култури тази година
Сушата ще свали добива, но качеството на зърното ще е по-добро, очакват експерти

 

С 20% по-нисък добив от зърнени култури в сравнение с миналата година очакват земеделските специалисти. Това заяви по време на откриването на деня на пшеницата и лещата в Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево д-р Николай Ценов, зам.-директор на института, предаде радио „Фокус"-Варна.

Прогнозата е в национален мащаб заради сушата в много региони на страната, макар и неравномерно разпределена. Засега най-добро е състоянието на зърнените култури в Добруджа.

Категорични прогнози е трудно да бъдат дадени, защото обстановката е пъстра - интензивност на валежите и наличие на различни типове почви, уточни д-р Ценов.

По думите му между 300 и 310 кг от декар средно са очакваните добиви за страната тази година. Конкретно за Добруджанския регион - с 50-80 кг повече. След около 7-10 дни се очаква началото на жътвата в областта. Това е защото регионът е в полусуша, а там, където е суша вече жънат, уточни Ценов. Той даде за пример Румъния, където вече жънат и пшеница, и ечемик.

Качеството на зърнените култури у нас се очаква да бъде още по-добро от предходни периоди, защото, по думите на Ценов, при суша качеството е по-високо за сметка на по-ниските добиви.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти