Програмата за развитие на селските райони стартира есента
28.03.2014 | 19:18
Програмата за развитие на селските райони стартира есента
Забавянето е общо за цяла Европа

Оперативната програма за развитие на селските райони трябва да тръгне през септември. Забавянето е общо за цяла Европа и се дължи на по-късното излизане на регламентите в Европейската комисия, коментира председателят на Комисията по земеделие в Народното събрание Светла Бъчварова.

Новите документи от ЕС изискват да се даде определение какво е "малко семейно стопанство", което в момента не е разписано в националното законодателство. Така ще бъде ясно кой отговаря на критериите и кой може да получи финансиране от ЕС.

"При правителството на Борисов две години подред връщахме пари по програмата. Сега мисля, че е по-добре да се прехвърлят средства от Втори към Първи стълб, защото така ще повишим усвояемостта и ще избегнем връщане на неизползвани пари към Брюксел. Трябва обаче да е ясно, че ще има изискване да не се намалява сумата, определена за агроекология", подчерта председателят на парламентарната комисия.

В момента се правят промени в законодателството. "За първи път от четири години има национални доплащания, осигурени от бюджета за селскостопанските производители", отбеляза председателката на парламентарната комисия, съобщава iNews.

По думите й за 2014 г. са осигурени 84 млн. лева като държавна помощ. От сега се планират суми и за следващата година.

Сред промените, които ще засегнат земеделското законодателство, ще бъде Законът за продажба на земя на чужденци. "Особено важно е да отбележа, че лица от останалата част на света, включително и офшорките, няма да имат право да закупуват българска земя", подчерта Бъчварова.

По думите й Законът за подпомагане на земеделските производители също ще претърпи промени и още тази година ще има софтуер с очертаване на земите, включително и с границите на съседите.

"Искам всички да са наясно, че ще има пълна забрана за разораването на пасищата. Оказва се, че те са сериозно намалели през последните няколко години и рискуваме сериозни санкции както за България, така и за отделните производители", заяви Бъчварова.

Тя съобщи, че в момента се правят предложения за промени и в Закона за арендата. Предвижда се да се развалят вече сключени договори, ако в продължение на една година не е плащана рента.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти