Продават "БДЖ-Товарни превози" до март 2013 г.
04.12.2012 | 10:14
Продават "БДЖ-Товарни превози" до март 2013 г.
Миналата седмица стана ясно, че три кандидата проявяват интерес към дъщерното дружество на БДЖ

“БДЖ - Товарни превози” и Агенцията за дипломатически имоти в страната (АДИС) трябва да бъдат раздържавени най-късно до края на март. След това всички приватизационни процедури в България ще бъдат прекратени. Това обяви пред “Труд” шефът на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов. Причината за бързането са парламентарните избори и страхът сключените по-късно сделки да не влязат в предизборната реторика срещу ГЕРБ.

За момента Агенцията за приватизация потвърждава за три кандидата за приватизацията на „БДЖ - Товарни превози”. Кандидатите са фирми от Чехия, Румъния и инвеститор през Citibank. Това каза пред журналисти в парламента министърът на транспорта Ивайло Московски, предаде агенция „Фокус”.

„Основно със средствата от приватизацията на „Товарни превози” ще се плаща към кредиторите и облигационерите. За момента плащаме 1 млн. евро на месец от собствени средства на дружеството, което е недостатъчно”, заяви в петък министърът. 

Задачите са две - бързо да се намери купувач за “БДЖ-Товарни превози” и на Агенция дипломатически имоти в страната (АДИС). Повторният опит за продажба на дъщерното дружество на БДЖ вече стартира и закупуването на тръжните книжа ще продължидо 19 януари.

За АДИС още не е открита приватизационна процедура, но предприятието се смята за сладка хапка. Оценката му е около 110 млн. лв., срещу която стоят 240 апартамента на топ локации, резиденции, ловни хижи, гаражи и терени. Според експерти пазарната цена на имотите е минимум двойно по-висока от записаната в приватизационния анализ.

Доскоро се смяташе, че АДИС няма да дочака приватизация в рамките на мандата на ГЕРБ заради куп неясноти около процедурата. Експертите на АПСК дълго спориха дали е необходимо по сделката да се произнесат спецслужбите и изобщо има ли по тази сделка класифицирана информация. Притесненията бяха, че в много от имотите, ползвани от чужди дипломатически мисии, има останала специална техника - т.нар. СРС-та.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти