Продажбите на ваканционни имоти падат
23.05.2013 | 10:05
Продажбите на ваканционни имоти падат
Чужденците предпочитат да си купуват жилища край морето, не в планината

В последните няколко месеца се наблюдава спад в продажбата на ваканционни имоти. Той е провокиран от  нестабилната политическа обстановка в страната, отчитат от бранша.

Преекспонирането на ситуацията и създаването на негативен имидж пред потенциалните инвеститори е отказало около 25% от купувачите, показват данните.

Спадът е предимно в зимните курорти, като Банско, където основен проблем се оказва и инфраструктурата. За сметка на това, интересът към Южното Черноморие се запазва. Основните клиенти на родните ваканционни имоти са предимно руснаци, които търсят втори дом на цени между 30 000 и 50 000 евро, информира bTV.

Част на Поморие се е оформила като "руски" квартал и в последните години държи рекорд по брой сделки.

За да преборят конкуренцията на вторичния пазар и да компенсират липсата на гледка, инвеститори и строители привличат клиенти с бонуси, като безплатни мебели или паркомясто.

Кризата, нестабилната обстановка и спада на цените провокират българите да инвестират по-активно във ваканционен имот, отчитат от Националното сдружение "Недвижими имоти".

Българите обаче са под 10% от купувачите, а и търсят предимно по-малки имоти на юг от Бургас - в района на Созопол, Лозенец и Синеморец.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти