Продажбите на дребно във Великобритания нарастват през октомври
17.11.2016 | 14:50
econ.bg
Продажбите на дребно във Великобритания нарастват през октомври
Обемът на продажбите на дребно се увеличи през октомври с 1,9% на месечна база при прогноза за доста по-сдържан растеж от 0,4%

Продажбите на дребно във Великобритания нараснаха през октомври на годишна база с най-солидно темпо от близо 15 години насам с оглед на солиден интерес за покупки на зимни облекло поради по-студеното време и на типичните за месеца покупки на дрехи и артикули, свързани с празника Хелоуин, показват данни на британската официална статистика ONS.

Обемът на продажбите на дребно се увеличи през октомври с 1,9% на месечна база при прогноза за доста по-сдържан растеж от 0,4% и след повишение с 0,1% през септември (слаба възходяща ревизия от предишна оценка на ONS за стагнация).

На годишна база британските продажби на дребно нараснаха с цели 7,4% при очаквания за повишение с 5,3% и след растеж с 4,2% месец по-рано (възходяща ревизия от повишение с 4,1%). Това представлява растеж при търговията на дребно за 42-ри пореден месец и най-солидно повишение на продажбите на дребно от април 2002-а година насам.

Изключвайки горивата, продажбите на дребно на Острова се повишиха с 2,0% на месечна база (при прогноза за повишение с 0,4%) след тяхно повишение с 0,1% през септември (възходяща ревизия от 0,0%), като на годишна база растежът в търговията на дребно без горивата се ускори до 7,6% от 4,0% през предходния месец при прогноза за по-скромно повишение с 5,4 на сто.

По-ниските температури през октомври повишиха продажбите на дрехи, тъй като британците се втурнаха да купуват зимно облекло. В същото време големите вериги магазини отчетоха изненадващо солиден ръст при продажбите на дрехи и артикулира, свързани с "Хелиун", отбеляза Кейт Дейвис от британския статистически институт ONS. Солиден повишение регистрираха и продажбите по интернет, отчитайки най-солиден растеж на годишна база от повече от пет години насам.

Трябва да се има предвид, че данните за търговията на дребно са по принцип волатилни на месечна база, но продажбите на дребно за трите месеца до края на октомври нараснаха с 5,9% спрямо същия период на предходната година, отбелязвайки най-солиден растеж от средата на 2002-а година.

Вотът на британците на 23-ти юни за напускане на ЕС предизвика първоначално много стръмно влошаване на потребителското доверие, след което обаче последва негово добро възстановяване. Търговците на дребно се радваха на силно лято, тъй като продажбите бяха подкрепени от необичайно топлото време, както и от солидната обезценка на паунда, която привлече много чуждестранни туристи в британските магазини.

Въпреки това редица икономисти продължават да се опасяват, че ускоряването на растежа на цените, комбинирано с широко прогнозираното постепенно затягане на пазара на труда, могат да ограничат потребителските разходи през следващите месеци.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти