Продажбите на нови автомобили скочиха в началото на годината
15.02.2018 | 11:50
econ.bg
Продажбите на нови автомобили скочиха в началото на годината
България продължава да е сред страните от ЕС с най-голям ръст на търсенето - 36.8%. През първия месец на годината у нас са купени 2465 нови коли

Годината започва оптимистично за търговците на нови автомобили в страните от Европейския съюз, като през януари те са успели да продадат със 7.1% повече коли от същия период на миналата година, сочат данните на Асоциацията на производителите на автомобили в Европа, разпространени днес. В страните от съюза са купени над 1.25 млн. леки коли, като само на пет пазара има спад в търсенето.

От ключовите държави, където се купуват най-много автомобили, продажбите намаляват само във Великобритания (-6.3%). В същото време в Испания ръстът е над 20 на сто, а в Германия близо 12%. Търговците в Италия и Франция отчитат по-скромни резултати - повишаване на продажбите съответно с 3.4 и 2.5%.

България продължава да е сред страните от ЕС с най-голям ръст на търсенето - 36.8%. През първия месец на годината у нас са купени 2465 нови коли.

По показателя ръст България е на пета позиция сред обхванатите от статистиката държави от съюза, изпреварена от Румъния (+66.4%), Словакия (+48.8%), Унгария (+38.5%) и Гърция (+37.5%).

По отношение на най-предпочитаните марки на Стария континент няма изненади. Лидер продължава да е "Фолксваген", следван от "Форд" и "Пежо".

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти